Vesti
Saopštenja

“Beograd neće odustati od insistiranja na formiranju ZSO”

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa ambasadorom Nemačka u Republici Srbiji Tomasom Šibom sa kojim je razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine.
“Beograd neće odustati od insistiranja na formiranju ZSO”
Tomas Šib i Marko Đurić (Foto Kacelarija za KiM)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Đurić i Šib su razgovarali o toku dijaloga Beograda i Prištine, “posebno se osvrnuvši na ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu i teme koje bi trebalo da budu otvorene u nastavku dijaloga u Briselu”.

Napominje se da je Đurić naglasio da "Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština, što je obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni čitavih sedam i po godina”.

Takođe, Đurić je izrazio očekivanje da će normalizacija i intenziviranje ekonomske saradnje Beograda i Prištine, na čemu je bio naglasak u Vašingtonu, “otvoriti prostor za saradnju i pomirenje običnih ljudi i da će doprineti prosperitetu čitavog regiona”.

Beograd će, kako je zaključio Đurić, nastaviti da sa nemačkim partnerima sarađuje “u traženju kompromisnih rešenja za probleme u regionu”.

Đurić i Falkoni o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom Francuske u Republici Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

U saopštenju je navedeno da je Đurić naglasio da je "Beograd najiskreniji zagovornik uklanjanja ekonomskih barijera i uspostavljanja slobode protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu".

U nastavku dijaloga u Briselu, Beograd će, prema Đurićevim rečima, "nastaviti da bude iskreno opredeljen za postizanje kompromisnih rešenja, ali će i čvrsto insistirati na sprovođenju svega što je do sada dogovoreno, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština".



Ostale vesti

Završetak renoviranja kolektivnog centra ”Bergen” do kraja godine
U toku je renoviranje 24 stambene jedinice kolektivnog centra “Bergen” u Ugljaru. Završetak radova i povratak porodica u kompletno opremljene stanove planiran je do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.
  • 17.09.2020
Nova donacija Kfora za borbu protiv kovida-19
Italijanski karabinjeri iz Multinacionalne specijalizovane jedinice Kfor-a donirali su Kosovskoj policiji 22 generatora ozona za dezinfekciju kancelarija i vozila od virusa, bakterija i drugih patogena, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 17.09.2020
Đurić i Bjornstad o političkoj situaciji na Kosovu i nastavku dijaloga
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova Norveške Arneom Saneseom Bjornstadom. Glavna tema bila je tok dijaloga Beograda i Prištine.
  • 16.09.2020
“Otvaranje teme ZSO velika i rizična greška Vlade Kosova”

“Otvaranje tema o pravima zajednica i o Zajednici srpskih opština u Briselskom dijalogu je velika i veoma rizična greška Vlade Kosova. To je udarac na državnost i ugrožavanje suverenosti naše države”, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Kosova, povodom najavljenog nastavka dijaloga u Briselu.

  • 16.09.2020
Popović obišao radove na sanaciji rečnog korita u Lapljem Selu

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je radove na sanaciji rečnog korita u Lapljem Selu i najavio dodatne projekte na prečišćavanju otpadnih voda, navodi se u saopštenju Opštine Gračanica.

  • 16.09.2020
UNS: Kosovska policija zabranila novinarima da izveštavaju
Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu zahtevaju od nadležnih kosovskih institucija da pokrenu istragu i kazne nezakonito i diskriminatorno ponašanje Kosovske policije koja je juče novinarskim ekipama zabranila da izveštavaju o skrnavljenju crkve u Babinom Mostu kod Obilića.
  • 16.09.2020