Vesti
Saopštenja

“Beograd neće odustati od insistiranja na formiranju ZSO”

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa ambasadorom Nemačka u Republici Srbiji Tomasom Šibom sa kojim je razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine.
“Beograd neće odustati od insistiranja na formiranju ZSO”
Tomas Šib i Marko Đurić (Foto Kacelarija za KiM)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Đurić i Šib su razgovarali o toku dijaloga Beograda i Prištine, “posebno se osvrnuvši na ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu i teme koje bi trebalo da budu otvorene u nastavku dijaloga u Briselu”.

Napominje se da je Đurić naglasio da "Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština, što je obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni čitavih sedam i po godina”.

Takođe, Đurić je izrazio očekivanje da će normalizacija i intenziviranje ekonomske saradnje Beograda i Prištine, na čemu je bio naglasak u Vašingtonu, “otvoriti prostor za saradnju i pomirenje običnih ljudi i da će doprineti prosperitetu čitavog regiona”.

Beograd će, kako je zaključio Đurić, nastaviti da sa nemačkim partnerima sarađuje “u traženju kompromisnih rešenja za probleme u regionu”.

Đurić i Falkoni o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom Francuske u Republici Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

U saopštenju je navedeno da je Đurić naglasio da je "Beograd najiskreniji zagovornik uklanjanja ekonomskih barijera i uspostavljanja slobode protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu".

U nastavku dijaloga u Briselu, Beograd će, prema Đurićevim rečima, "nastaviti da bude iskreno opredeljen za postizanje kompromisnih rešenja, ali će i čvrsto insistirati na sprovođenju svega što je do sada dogovoreno, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština".Ostale vesti

Penzioneri u obavezi da se prijave u Penzijskim kancelarijama
Ministarstvo rada i socijalne zaštite Vlade Kosova poziva sve penzionere koji su bili dužni da se prijave Penzijskim kancelarijama u periodu od januara do kraja septembra, ali su zbog pandemije kovid-19 bili oslobođeni te obaveze, da se sada jave.
  • 01.10.2020
Đurić: EU da reaguje na zabranu dolaska Šarčevića
Predstavnici Prištine su odlukom da ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenu Šarčeviću zabrane dolazak na Кosovo "po ko zna koji put na najgrublji i najbezočniji način prekršili niz sporazuma potpisanih u Briselu", kaže Marko Đurić koji ujedno i traži reakciju EU.
  • 01.10.2020
Od sutra prijava za međunarodnu vozačku dozvolu
Prijava za međunarodnu vozačku dozvolu počinje sutra, u četvrtak 1. oktobra, navodi se u saopštenju Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 30.09.2020
Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020