Vesti
Saopštenja

“Beograd neće odustati od insistiranja na formiranju ZSO”

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa ambasadorom Nemačka u Republici Srbiji Tomasom Šibom sa kojim je razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine.
“Beograd neće odustati od insistiranja na formiranju ZSO”
Tomas Šib i Marko Đurić (Foto Kacelarija za KiM)

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Đurić i Šib su razgovarali o toku dijaloga Beograda i Prištine, “posebno se osvrnuvši na ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu i teme koje bi trebalo da budu otvorene u nastavku dijaloga u Briselu”.

Napominje se da je Đurić naglasio da "Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština, što je obaveza sa čijim ispunjenjem Priština kasni čitavih sedam i po godina”.

Takođe, Đurić je izrazio očekivanje da će normalizacija i intenziviranje ekonomske saradnje Beograda i Prištine, na čemu je bio naglasak u Vašingtonu, “otvoriti prostor za saradnju i pomirenje običnih ljudi i da će doprineti prosperitetu čitavog regiona”.

Beograd će, kako je zaključio Đurić, nastaviti da sa nemačkim partnerima sarađuje “u traženju kompromisnih rešenja za probleme u regionu”.

Đurić i Falkoni o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom Francuske u Republici Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

U saopštenju je navedeno da je Đurić naglasio da je "Beograd najiskreniji zagovornik uklanjanja ekonomskih barijera i uspostavljanja slobode protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu".

U nastavku dijaloga u Briselu, Beograd će, prema Đurićevim rečima, "nastaviti da bude iskreno opredeljen za postizanje kompromisnih rešenja, ali će i čvrsto insistirati na sprovođenju svega što je do sada dogovoreno, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština".Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021