Vesti
Saopštenja

“Beograd insistira na saradnji, Priština ne pokazuje spremnost“

“Beograd insistira na bliskoj i iskrenoj saradnji nadležnih organa u istrazi ubistva Olivera Ivanovića“, rekao je Marko Đurić na sastanku sa direktorom Odeljenja za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije Stefanom Tinkom, i dodao da “Priština do sada nije pokazala spremnost za saradnju ovim povodom“.
“Beograd insistira na saradnji, Priština ne pokazuje spremnost“
Stefan Tink i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Unutrašnji dijalog o KiM, nastavak pregovora u Briselu i istaga ubistva Olivera Ivanovića neke su od tema o kojima je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić razgovarao sa generalnim direktorom Odeljenja za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije Stefanom Tinkom.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Đurić je rumunskom diplomati zahvalio zbog “dosledne podrške njegove države teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i rešenosti da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine“.

Đurić je direktora Odeljenja za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije upoznao sa tokom unurašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, kao i sa perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji je, kako je podsetio, u prekidu više od godinu dana.

Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za KiM, ispunio gotovo sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, dok “Priština 1757 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma ne ispunjava obaveze vezane za uspostavljanje Zajednice srpskih opština“.

“Beograd insistira na bliskoj i iskrenoj saradnji nadležnih organa u istrazi ubistva Olivera Ivanovića“, rekao je Đurić, i dodao da Priština do sada nije pokazala spremnost za saradnju ovim povodom.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio i da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo “samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama, budući da to nije u skladu ni sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, niti sa Briselskim sporazumom“.

Srbija je, kako je istakao Đurić, zahvalna i zbog jasne podrške Rumunije procesu evrointegracija Srbije, i zasluga rumunske diplomatije u formulisanju nedavno usvojene Strategije proširenja EU.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Oana Kristina Popa.Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021