Vesti
Saopštenja

"Beli božur" Ljubiši Karadžiću, "Crni" Goranu Rakiću

Novinari i članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu nakon glasanja odlučili su da ove godine priznanje “Beli božur” za najbolji odnos prema medijima dodele Ljubiši Karadžiću, direktoru OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, dok je plaketa „Crni božur“ za najlošiji odnos prema medijima i novinarima pripala ministru za zajednice i povratak i predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću.
Priznanja za prošlogodišnje dobitnike (Foto arhiva Kim)

Novinari su svojim glasovima ocenili da je Ljubiša Karadžić tokom 2021. godine uvek bio na raspolaganju novinarima i medijima, za izjave i gostovanja u emisijama.

Dobitnik plakete „Crni božur“ Goran Rakić je prema mišljenju novinara tokom 2021. godine, odbijao saradnju sa većinom srpskih medija na Kosovu. Nije se odazivao na pozive novinara ili je u većini slučajeva odbijao da odgovara na brojna pitanja.

U glasanju su novinari i članovi UNS-a na Kosovu učestvovali elektronskim poštom, a ove godine je bilo po sedam kandidata za “Beli božur” i “Crni božur”.

Kandidati za “Beli božur” – za najbolji odnos prema novinarima i medijima u 2021. godini bili su:

Dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica,

Bekim Bljakaj, Fond za humanitarno pravo Kosova,

Dr Siniša Rašić, Dom zdravlja Gračanica,

Ljubiša Karadžić, direktor OŠ „Miladin Mitić“, Laplje Selo,

Prištinska Gimnazija sa sedištem u Lapljem Selu,

Dr Mirjana Dimitrijević, direktorka Doma zdravlja Gračanica,

Vladica Trajković, direktor Javnih službi u Opštini Gračanica.

Kandidati za “Crni božur” – za najlošiji odnos prema novinarima i medijima u 2021. godini bili su:

Vjosa Osmani, predsednica Kosova,

Goran Rakić, predsednik Srpske liste,

Nenad Đurić, direktor Kosovske policije za region sever,

Srpska lista,

Mirjana Stanojević, direktorka urbanizma i zaštite životne sredine u Opštini Gračanica,

Bratislav Lazić, dikretor KBC Priština sa sedištem u Gračanici,

Bratislav Trajković, komandir policijske stanice u Gračanici.

Priznanja će biti uručena u četvrtak 23 decembra u 12 sati u Domu kulture u Gračanici.

“Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Kosovu, sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja "Beli božur" su Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj ( 2019), advokat Dejan A.Vasić i istoričar Aleksandar Gudžić (2020).

Dobitnici plakete "Crni božur" su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016) i Srpska lista (2017. i 2018. godine). Skupština Kosova (2019), direktor KBC Priština u Gračanici Bratislav Lazić (2020).Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022