Vesti
Saopštenja

"Beli božur" Ljubiši Karadžiću, "Crni" Goranu Rakiću

Novinari i članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu nakon glasanja odlučili su da ove godine priznanje “Beli božur” za najbolji odnos prema medijima dodele Ljubiši Karadžiću, direktoru OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, dok je plaketa „Crni božur“ za najlošiji odnos prema medijima i novinarima pripala ministru za zajednice i povratak i predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću.
Priznanja za prošlogodišnje dobitnike (Foto arhiva Kim)

Novinari su svojim glasovima ocenili da je Ljubiša Karadžić tokom 2021. godine uvek bio na raspolaganju novinarima i medijima, za izjave i gostovanja u emisijama.

Dobitnik plakete „Crni božur“ Goran Rakić je prema mišljenju novinara tokom 2021. godine, odbijao saradnju sa većinom srpskih medija na Kosovu. Nije se odazivao na pozive novinara ili je u većini slučajeva odbijao da odgovara na brojna pitanja.

U glasanju su novinari i članovi UNS-a na Kosovu učestvovali elektronskim poštom, a ove godine je bilo po sedam kandidata za “Beli božur” i “Crni božur”.

Kandidati za “Beli božur” – za najbolji odnos prema novinarima i medijima u 2021. godini bili su:

Dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica,

Bekim Bljakaj, Fond za humanitarno pravo Kosova,

Dr Siniša Rašić, Dom zdravlja Gračanica,

Ljubiša Karadžić, direktor OŠ „Miladin Mitić“, Laplje Selo,

Prištinska Gimnazija sa sedištem u Lapljem Selu,

Dr Mirjana Dimitrijević, direktorka Doma zdravlja Gračanica,

Vladica Trajković, direktor Javnih službi u Opštini Gračanica.

Kandidati za “Crni božur” – za najlošiji odnos prema novinarima i medijima u 2021. godini bili su:

Vjosa Osmani, predsednica Kosova,

Goran Rakić, predsednik Srpske liste,

Nenad Đurić, direktor Kosovske policije za region sever,

Srpska lista,

Mirjana Stanojević, direktorka urbanizma i zaštite životne sredine u Opštini Gračanica,

Bratislav Lazić, dikretor KBC Priština sa sedištem u Gračanici,

Bratislav Trajković, komandir policijske stanice u Gračanici.

Priznanja će biti uručena u četvrtak 23 decembra u 12 sati u Domu kulture u Gračanici.

“Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Kosovu, sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja "Beli božur" su Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj ( 2019), advokat Dejan A.Vasić i istoričar Aleksandar Gudžić (2020).

Dobitnici plakete "Crni božur" su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016) i Srpska lista (2017. i 2018. godine). Skupština Kosova (2019), direktor KBC Priština u Gračanici Bratislav Lazić (2020).Ostale vesti

Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022
Usvojen budžet RTK za ovu godinu
Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na današnjoj sednici usvojio projekciju budžeta za 2022. godinu u iznosu od preko 10,5 miliona evra.
  • 22.01.2022