Vesti
Saopštenja

"Beli božur" Dejanu A. Vasiću i Aleksandru Gudžiću, "Crni" Bratislavu Laziću

Novinari i članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu nakon glasanja odlučili su da ove godine priznanje “Beli božur” za najbolji odnos prema medijima dodele advokatu Dejanu A. Vasiću i istoričaru Aleksandru Gudžiću, dok je plaketa „Crni božur“ za najlošiji odnos prema medijima i novinarima pripala Bratislavu Laziću direktoru KBC u Gračanici. 
Prošlogodišnji dobitnici (Foto arhiva Kim)

Dejan A. Vasić i Aleksandar Gudžić koji su dobili isti broj glasova, su tokom 2020. godine bili uvek na raspolaganju novinarima i medijima, za izjave i gostovanja u emisijama.

Dobitnik plakete „Crni božur“ Bratislav Lazić je prema mišljenju novinara tokom 2020. godine, posebno u vreme pandemije koronavirusa, odbijao saradnju sa većinom srpskih medija na Kosovu. Nije se odazivao na pozive novinara ili je u većini slučajeva odbijao da odgovara na brojna pitanja.

U glasanju su novinari i članovi UNS-a na Kosovu učestvovali elektronskim poštom, a ove godine je bilo 14 kandidata za “Beli božur” i šest za “Crni božur”.

Priznanja će biti uručena 14. decembra u 12 sati u Domu kulture u Gračanici.

“Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Kosovu, sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja "Beli božur" su: Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centar za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019).

Dobitnici plakete "Crni božur" su: Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016) i Srpska lista (2017. i 2018. godine), Skupština Kosova (2019).Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021