Vesti
Saopštenja

Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu

Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Dolazak Avganistanaca na Kosovo (Foto Rojters)

Kako se navodi, Sjedinjene Države su zahvalne Kosovu na njegovoj ulozi u pomaganju u ogromnom zadatku preseljenja desetina hiljada avganistanskih građana u Sjedinjene Države i u druge zemlje, uključujući u zemlje partnere NATO -a, koje su ugroženim Avganistancima ponudili stalne domove.

"Uloga Kosova u ovom poduhvatu je priznanje saosećanju i velikodušnosti njenog naroda i rastućoj ulozi Kosova na globalnoj sceni. Postupak kroz koji se Avganistanci prijavljuju za posebne imigrantske vize ili izbeglički status u Sjedinjenim Državama je složen, a neki podnositelji zahteva još uvek su u procesu pribavljanja potrebnih dokumenata i pružanja svih podataka potrebnih za ispunjavanje uslova za skori ulazak prema američkom zakonu", ističe se u saopštenju.

Iz Američke ambasade odbacuju medijske izveštaje o američkoj nameri da na Kosovo prebace ljude koji su neprihvatljivi za SAD.

"Neki medijski izveštaji ostavili su čitaoce sa netačnim utiskom da Sjedinjene Američke Države nameravaju da na Kosovo prebace pojedince koje su američke vlasti smatrale neprihvatljivim za SAD. To nije slučaj".

Naopominje se da sporazum između Sjedinjenih Država i Kosova dozvoljava Sjedinjenim Državama da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u kampu Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu.

"To može uključivati zadatke poput razjašnjavanja identiteta podnositelja zahteva, istorije zaposlenja, ili drugih veza sa Sjedinjenim Državama. Službenici američke ambasade na Kosovu pomažu u ovom procesu", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Petković i Jenča o političkoj situaciji na Kosovu, dijalogu i nestalim licima
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je tokom sastanka pomoćnika Generalnog sekretara UN za Evropu Miroslava Jenča upoznao sa aktuelnom političkom situacijom na Кosovu i Metohiji, tokom dijaloga Beograda i Prištine i teškim položajem srpskog naroda u pokrajini, posebno ukazavši na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i kulturnu i versku baštinu, gotovo svakodnevni, navodi se u saopštenju.
  • 03.09.2021