Vesti
Saopštenja

Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu

Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Dolazak Avganistanaca na Kosovo (Foto Rojters)

Kako se navodi, Sjedinjene Države su zahvalne Kosovu na njegovoj ulozi u pomaganju u ogromnom zadatku preseljenja desetina hiljada avganistanskih građana u Sjedinjene Države i u druge zemlje, uključujući u zemlje partnere NATO -a, koje su ugroženim Avganistancima ponudili stalne domove.

"Uloga Kosova u ovom poduhvatu je priznanje saosećanju i velikodušnosti njenog naroda i rastućoj ulozi Kosova na globalnoj sceni. Postupak kroz koji se Avganistanci prijavljuju za posebne imigrantske vize ili izbeglički status u Sjedinjenim Državama je složen, a neki podnositelji zahteva još uvek su u procesu pribavljanja potrebnih dokumenata i pružanja svih podataka potrebnih za ispunjavanje uslova za skori ulazak prema američkom zakonu", ističe se u saopštenju.

Iz Američke ambasade odbacuju medijske izveštaje o američkoj nameri da na Kosovo prebace ljude koji su neprihvatljivi za SAD.

"Neki medijski izveštaji ostavili su čitaoce sa netačnim utiskom da Sjedinjene Američke Države nameravaju da na Kosovo prebace pojedince koje su američke vlasti smatrale neprihvatljivim za SAD. To nije slučaj".

Naopominje se da sporazum između Sjedinjenih Država i Kosova dozvoljava Sjedinjenim Državama da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u kampu Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu.

"To može uključivati zadatke poput razjašnjavanja identiteta podnositelja zahteva, istorije zaposlenja, ili drugih veza sa Sjedinjenim Državama. Službenici američke ambasade na Kosovu pomažu u ovom procesu", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022