Vesti
Saopštenja

Avenija: Neosnovana hapšenja Srba sramota za kosovsko društvo i međunarodnu zajendicu

"Slučaj hapšenja Dušana Arsića iz Matičana kod Prištine na administrativnom prelazu Jarinje samo je potvrda da se Srbi hapse bez ikakvih materijalnih dokaza, već samo na osnovu lažnih prijava Albanaca i to po pravilu uzurpatora njihove imovine ili onih koje uzurpatori angažuju u te svrhe", navodi "Avenija" u saopštenju povodom ovog slučaja.

Avenija: Neosnovana hapšenja Srba sramota za kosovsko društvo i međunarodnu zajendicu
Jarinje (Foto N1)

Iz Udruženja poslovnih žena "Avenija" navode da se od dolaska međunarodne zajednice na Кosovu i Metohiji svedoče "neosnovana hapšenja Srba sa Кosova i Metohije, i to uglavnom onih koji su se “drznuli” da povrate svoju imovinu odnosno da ostvare svoja vlasnička prava".

"Ova neosnovana hapšenja i presude protiv Srba sramota su ne samo kosovskog društva i kosovskih institucija koje pretenduju da budu demokratske, već i čitave međunarodne zajednice koja boravi na prostoru Кosova i Metohije, a čiji se pripadnici do sada gotovo ni jednom nisu oglasili kada su u pitanju ugrožena ljudska prava Srba niti su po pravilu stali u njihovu zaštitu. Sramna hapšenja Srba koji žele ili da se vrate na КiM ili da povrate svoju uzurpiranu i oduzetu imovinu samo ukazuju i potvrđuju teze da je Кosovo crna rupa Evrope i sveta po pitanju ljudskih prava".

"Avenija" podseća da je Arsić uhapšen samo nekoliko dana pošto je podneo zahtev za povraćaj svoje imovine u selu Matičane gde je živeo do 1999 godine a odakle je izbegao sa porodicom.

"Кako bi hapšenje Srba proteklo što dramatičnije potrudili su se i pripadnici kosovske policije koji su Arsića uhapsili ispred dvoje maloletne dece, što je bio slučaj i prilikom hapšenja Zorana Đokića iz Peći ali i drugih Srba...Takođe, svedoci smo da su presude u slučaju većine Srba osuđenih pred kosovskim sudovima donošene takođe bez dokaza, bez adekvatnih svedoka a što je najcrnje neke su izrečene čak i kada svedoci optužnice nisu prepoznali osumnjičene Srbe...", navodi se u sopštenju za medije.

Podsetimo, Dušan Arsić je uhapšen 8. decembra na administrativnom prelazu Jarinje, a optužen za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Butovce. Njemu je određen pritvor od mesec dana.Ostale vesti

MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022