Vesti
Saopštenja

Apostolova: Priština da formira stabilnu i jaku vladu

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova navela je nakon održanih parlamentarnih izbora, sada odgovornost na političkim liderima da poštuju svoje građane i da oforme stabilnu vladu.
Apostolova: Priština da formira stabilnu i jaku vladu
Natalija Apostolova (Foto Kim)

Kako je istaknuto u saopštenju, Apostolova je pohvalila građane Kosova jer su izbori protekli mirno, a Centralnu izbornu komisiju za profesionalan rad, ujedno ukazujući na to da nadležne institucije ozbiljno shvate preporuke Misije EU koja je posmatrala izbore.

"Sada je odgovornost na političkim liderima da poslušaju svoje građane i oforme stabilnu vladu koja će služiti interesima naroda. Kosovo je suočeno sa mnogim izazovima, od visoke nezaposlenosti i lošeg učinka prosvetnog sistema, do korupcije i loše vladavine prava, što ostaje prepreka za privlačenje održivih investicija. Stoga, od presudnog je značaja da politički lideri ozbiljno shvate te izazove, oforme jaku vladu i upuste se u reforme koje narod želi", navela je Apostolova.

U saopštenju se podseća na to da je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednpost Federika Mogerini prošle nedelje bila domaćin tokomneformalnog sastanka predsednika Srbije i Kosova, što, dodaje se "potvrđuje posvećenost EU".

"Očekujemo primenu sporazuma postignutih u dijalogu, bez odlaganja. EU će nastaviti da pomaže narodu Kosova. Kroz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i srodne instrumente, EU je već obezbedila politički, ekonomski i zakonodavni okvir za ukorenjivanje reformi. Svojom podrškom kroz IPP, EU daje velikodušnu finansijsku pomoć da bi se podržali ti napori i povećala dostignuća na celom Kosovu", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je i to, da bez obzira ko formira novu vladu, Evropska unija očekuje ubrzavanje i pridržavanje agendi reforme EU.

"Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu. Narod Kosova očekuje odgovorno rukovodstvo koje će učiniti važan napredak na evropskom putu. Sada je na tim liderima da obave svoj posao", zaključuje Apostolova.Ostale vesti

Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022