Vesti
Saopštenja

Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova

Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ilustracija (Foto Pixabay)

Posebni slučajevima se smatraju oni kada majka živi sa dozvolom boravka na Kosovu a roditelji su razvedeni i otac ima starateljstvo nad detetom, kada majka više nije živa, te kada o detetu brine zakonski staratelj.

U slučaju da majka ima dozvolu boravka na Kosovu a otac ima starateljstvo nad detetom nakon razvoda, ili kada majka više nije živa, apliciranje za dečji dodatak će se omogućiti ocu. Kada aplikant popuni formular, sistem će automatski proveriti da li su podaci tačni i da li je on oženjen stranom državljankom, da li je udovac ili samohrani roditelj.

Prijava preko platforme eKosova je dostupna i licima koja su zakonskim staratelji dece. U ovom slučaju, zakonski staratelj je dužan da priloži (unese) dokument kojim dokazuje starateljstvo.

Apliciranje za dečiji dodatak za ovaj mesec je otvoreno od 1. do 20. decembra. Sve aplikacije poslate elektronskom poštom (e-mail) posle 20. novembra, moraju se ponoviti uz upotrebu platforme eKosova pre 20. decembra.

Redovne prijave za dečiji dodatak i dalje podnosi majka, pa će bankovni račun biti na ime aplikantkinje, dok će očevi podnositi prijave samo u određenim slučajevima, saopšteno je iz ovog ministarstva.Ostale vesti

’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022