Vesti
Saopštenja

Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova

Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ilustracija (Foto Pixabay)

Posebni slučajevima se smatraju oni kada majka živi sa dozvolom boravka na Kosovu a roditelji su razvedeni i otac ima starateljstvo nad detetom, kada majka više nije živa, te kada o detetu brine zakonski staratelj.

U slučaju da majka ima dozvolu boravka na Kosovu a otac ima starateljstvo nad detetom nakon razvoda, ili kada majka više nije živa, apliciranje za dečji dodatak će se omogućiti ocu. Kada aplikant popuni formular, sistem će automatski proveriti da li su podaci tačni i da li je on oženjen stranom državljankom, da li je udovac ili samohrani roditelj.

Prijava preko platforme eKosova je dostupna i licima koja su zakonskim staratelji dece. U ovom slučaju, zakonski staratelj je dužan da priloži (unese) dokument kojim dokazuje starateljstvo.

Apliciranje za dečiji dodatak za ovaj mesec je otvoreno od 1. do 20. decembra. Sve aplikacije poslate elektronskom poštom (e-mail) posle 20. novembra, moraju se ponoviti uz upotrebu platforme eKosova pre 20. decembra.

Redovne prijave za dečiji dodatak i dalje podnosi majka, pa će bankovni račun biti na ime aplikantkinje, dok će očevi podnositi prijave samo u određenim slučajevima, saopšteno je iz ovog ministarstva.Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022