Vesti
Saopštenja

Apel SPC za pomoć stanovništvu na severu

Eparhija raško prizrenska apelovala je na humanitarne organizacije i ostale eparhije SPC da se organizuju i prikupe pomoć za najugroženije stanovništvo na severu Kosova. Akcija se organizuje zbog, kako navode, teške humanitarne situacije uzrokovane uvođenjem takse.
Apel SPC za pomoć stanovništvu na severu
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

U Eparhiji veruju da je situacija na severu toliko ozbiljna da preti da postane alarmantna.

Ističu da je posebno ugroženo najsiromašnije i socijalno ugroženo stanovništvo, koje nema načina da se snabedva “niti skupljom robom sa juga Кosova niti da putuje van Pokrajine i robu u manjim količinama dovozi kućama”.

“Ukoliko se ova neodrživa situacija nastavi, uticaće na posetepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je očigledno i cilj prištinskih vlasti koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na КiM kao taoce. Čak je i jučerašnje famozno slanje smešno male količine robe koju su uputile prištinske institucije u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici bila pre svega pozorištna predstava, u što su mogli da se uvere i nezavisni mediji”, poručuju iz Eparhije raško prizrenske.

Eparhija raško-prizrenska će otvoriti dva punkta za pomoć ugroženima na severu i to kod hrama Sv. Dimitrija u Severnoj Кosovskoj Mitrovici i u manastiru Banjska u opštini Zvečan.

“ Ovim će naša Crkva pokušati da pomogne koliko je moguće podelom humanitarnih paketa. Pomoć će biti deljena svim ugroženima bez obzira na veru i etničko poreklo, kao što to već godinama radimo”.

Iz Eparhije očekuju da će se ovoj akciji priključiti i druge Eparhije SPC i humanitarne organizacije, posebno Crveni krst.

Napominju još i da ovaj apel ne predstavlja nikakvo mešanje u politiku, već je pre svega reakcija Crkve na zloupotrebe nad nedužnim stanovništvom i vernicima na severu Кosova.

Inače, episkop raško prizrenski Teodosije služio je danas liturgiju u crkvi Svetog Dimitrija u severnom delu Mitrovice. Vladika je pružio molitvenu podršku tamošnjem stanovništvu a u razgovoru sa njima detaljno se upoznao sa situacijom.Ostale vesti

Stiže medicinska pomoć iz Turske
Kosovsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da će danas na prištinski aerodrom stići pomoć u medicinskoj opremi iz Turske.
  • 08.04.2020
Risi i Svećlja o pandemiji koronavirusa
Vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Dželjalj Svećlja i komandant Kfora, general-major Mikele Risi, razgovarali su danas o bezbednosnoj situaciji povodom pandemije kovida-19, sa akcentom na mere vlade preduzete u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.
  • 07.04.2020
“Norveška spremna da pomogne“
Norveški ambasador na Kosovu Jens Erik Grandahl kazao je u razgovoru sa kosovskim ministrom zdravlja i njegovim zamenicima da je Norveška spremna da da svoj doprinos javnom zdravlju Kosova.
  • 06.04.2020
Predstavnici EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Lajčaka
Šefovi misija EU i zemalja članica EU u Beogradu i Prištini pozdravljaju imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU i pozivaju dve strane da nastave dijalog, saopšteno je danas iz Kancelarije EU u Prištini.
  • 06.04.2020
Ambasada SAD: Zajedno u borbi protiv Kovida 19
"Zajednički rad, praćenje smernica zdravstvenih radnika i ostavljanje po strani podele po zajednicama su esencijalni za pobedu nad Kovid 19", poruka je iz Američke ambasade na Kosovu.
  • 05.04.2020
Odluke Vlade ostaju na snazi
Odluke Vlade Kosova donete kao mere zaštite u borbi protiv koronavirusa ostaju na snazi do donošenja neke druge, saopšteno je danas medijima.
  • 05.04.2020