Apel SPC za pomoć stanovništvu na severu

Eparhija raško prizrenska apelovala je na humanitarne organizacije i ostale eparhije SPC da se organizuju i prikupe pomoć za najugroženije stanovništvo na severu Kosova. Akcija se organizuje zbog, kako navode, teške humanitarne situacije uzrokovane uvođenjem takse.

Podeli ovaj članak sa:
 • Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

U Eparhiji veruju da je situacija na severu toliko ozbiljna da preti da postane alarmantna.

Ističu da je posebno ugroženo najsiromašnije i socijalno ugroženo stanovništvo, koje nema načina da se snabedva “niti skupljom robom sa juga Кosova niti da putuje van Pokrajine i robu u manjim količinama dovozi kućama”.

“Ukoliko se ova neodrživa situacija nastavi, uticaće na posetepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je očigledno i cilj prištinskih vlasti koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na КiM kao taoce. Čak je i jučerašnje famozno slanje smešno male količine robe koju su uputile prištinske institucije u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici bila pre svega pozorištna predstava, u što su mogli da se uvere i nezavisni mediji”, poručuju iz Eparhije raško prizrenske.

Eparhija raško-prizrenska će otvoriti dva punkta za pomoć ugroženima na severu i to kod hrama Sv. Dimitrija u Severnoj Кosovskoj Mitrovici i u manastiru Banjska u opštini Zvečan.

“ Ovim će naša Crkva pokušati da pomogne koliko je moguće podelom humanitarnih paketa. Pomoć će biti deljena svim ugroženima bez obzira na veru i etničko poreklo, kao što to već godinama radimo”.

Iz Eparhije očekuju da će se ovoj akciji priključiti i druge Eparhije SPC i humanitarne organizacije, posebno Crveni krst.

Napominju još i da ovaj apel ne predstavlja nikakvo mešanje u politiku, već je pre svega reakcija Crkve na zloupotrebe nad nedužnim stanovništvom i vernicima na severu Кosova.

Inače, episkop raško prizrenski Teodosije služio je danas liturgiju u crkvi Svetog Dimitrija u severnom delu Mitrovice. Vladika je pružio molitvenu podršku tamošnjem stanovništvu a u razgovoru sa njima detaljno se upoznao sa situacijom.

Ostale vesti

 • “Ideologija mržnje prisutna među separatistima”

  “Ideologija mržnje prisutna među separatistima”

  Kancelarija za KiM istče da je ideologija mržnje i dalje sveprisutna među separatistima, ali i da je “šovinističko orgijanje na КiM činjenica koja nikoga na zapadu ne uzbuđuje, jer to su samo srpski grobovi”, navodi se u saopštenju.

 • "Dok postiji Bela vila, biće i Srba u Velikoj Hoči

  U organizaciji Srpskog kulturnog centra i Instituta za srpsku kulturu danas je u Prištini predstavljen stari Vaskršnji običaj Bela vila koji se sreće još samo u Velikoj Hoči i koji je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.  Svoje istraživanje u Srpskom kulturnom centru predstavio je dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu.

 • Ministri poljoprivrede u Prištini od 11. do 13. novembra

  Ministri poljoprivrede u Prištini od 11. do 13. novembra

  U saopštenju MPRRŠ ističe se da će sastanak ministara poljoprivrede iz zemalja jugoistočne Evrope biti održan od 11. do 13. novembra u Prištini. Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić učestovaće na tom sastanku.

 • USAID pomaže Kosovo sa još 34 miliona dolara

  USAID pomaže Kosovo sa još 34 miliona dolara

  Direktorka USAID-ove misije na Kosovu Lisa Magno i predsednik Kosova Hašim Tači potpisali su danas amandman na bilateralni sporazum o razvojnoj saradnji između vlade SAD i Vlade Kosova čiji je iznos 34 miliona dolara.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane