Vesti
Saopštenja

Apel SPC za pomoć stanovništvu na severu

Eparhija raško prizrenska apelovala je na humanitarne organizacije i ostale eparhije SPC da se organizuju i prikupe pomoć za najugroženije stanovništvo na severu Kosova. Akcija se organizuje zbog, kako navode, teške humanitarne situacije uzrokovane uvođenjem takse.
Apel SPC za pomoć stanovništvu na severu
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

U Eparhiji veruju da je situacija na severu toliko ozbiljna da preti da postane alarmantna.

Ističu da je posebno ugroženo najsiromašnije i socijalno ugroženo stanovništvo, koje nema načina da se snabedva “niti skupljom robom sa juga Кosova niti da putuje van Pokrajine i robu u manjim količinama dovozi kućama”.

“Ukoliko se ova neodrživa situacija nastavi, uticaće na posetepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je očigledno i cilj prištinskih vlasti koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na КiM kao taoce. Čak je i jučerašnje famozno slanje smešno male količine robe koju su uputile prištinske institucije u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici bila pre svega pozorištna predstava, u što su mogli da se uvere i nezavisni mediji”, poručuju iz Eparhije raško prizrenske.

Eparhija raško-prizrenska će otvoriti dva punkta za pomoć ugroženima na severu i to kod hrama Sv. Dimitrija u Severnoj Кosovskoj Mitrovici i u manastiru Banjska u opštini Zvečan.

“ Ovim će naša Crkva pokušati da pomogne koliko je moguće podelom humanitarnih paketa. Pomoć će biti deljena svim ugroženima bez obzira na veru i etničko poreklo, kao što to već godinama radimo”.

Iz Eparhije očekuju da će se ovoj akciji priključiti i druge Eparhije SPC i humanitarne organizacije, posebno Crveni krst.

Napominju još i da ovaj apel ne predstavlja nikakvo mešanje u politiku, već je pre svega reakcija Crkve na zloupotrebe nad nedužnim stanovništvom i vernicima na severu Кosova.

Inače, episkop raško prizrenski Teodosije služio je danas liturgiju u crkvi Svetog Dimitrija u severnom delu Mitrovice. Vladika je pružio molitvenu podršku tamošnjem stanovništvu a u razgovoru sa njima detaljno se upoznao sa situacijom.Ostale vesti

Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni dostupni građanima
Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni od danas građanima na interenet stranici Sudskog saveta Kosova.
  • 08.07.2020
Krizni štab Opštine Gračanica održao je sednicu povodom trenutne epidemiološke situacije. "Iako je situacija pod kontrolom, ona nije zavidna, te kolektivna odgovornost mora biti na višem nivou", navodi se u saopštenju.
  • 07.07.2020
Popović i Rajli o bezbednosnoj situaciji i pandemiji koronavirusa
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa komandanta Regionalne komande Istok američkim pukovnikom Erikom Rajlijem o bezbednosnoj situaciji, pandemiji koronavirusa i nastavku saradnje.
  • 07.07.2020
Ograničen rad sa strankama u Opštini Gračanica
Zbog aktuelne epidemiološke situacija, Opština Gračanica ograničava svoj rad sa strankama.
  • 06.07.2020