Vesti
Saopštenja

Ambasadorka Izraela o saradnji u oblasti zdravstva sa kosovskim ministrom

Ambasadorka Izraela na Kosovu Tami Ziv razgovarala je o saradnji u sektoru zdravstva na sastanku sa ministrom zdravlja Kosova dr Rifatom Ljatifijem.
Ambasadorka Izraela o saradnji u oblasti zdravstva sa kosovskim ministrom
Ambasadorka Izraela na Kosovu Tami Ziv i ministar zdravlja Kosova dr Rifat Ljatifi (Foto Ministarstvo zdravlja Kosova)

Ministar Ljatifi je rekao da je počastvovan posetom ambasadorke, posebno imajući u vidu činjenicu da Izrael ima visoko razvijen zdravstveni sistem iz kojeg se može mnogo naučiti, ističući da je zdravlje prioritet Vlade Kosova.

On je takođe naglasio potrebu za osnivanjem centara izvrsnosti, kao i trauma centra koji je neophodan zdravstvenom sistem Kosova. Saradnja po tom pitanju je, kako je rekao, "veoma korisna" jer Izrael ima najnapredniji centar tog tipa.

Ministar Ljatifi i ambasadorka Ziv su se složili da je jedna od drugih potencijalnih oblasti saradnje vezana za digitalizaciju kosovskog zdravstvenog sistema.

Na sastanku je takođe razgovarano o mogućnosti obuke kosovskih zdravstvenih radnika od strane izraelskih stručnjaka, u onim oblastima u kojima postoji nedostatak stručnosti u kosovskom sistemu.

Ambasadorka Izraela na Kosovu Tami Ziv je rekla da je njena zemlja spremna da sarađuje i pomaže Kosovu na različite načine da unapredi zdravstvene usluge i napreduje u određenim oblastima. U tu svrhu je najavila da je već počela pripreme za organizovanje posete ministra Latifija Izraelu tokom ove godine.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022