Vesti
Saopštenja

Ambasadori Kvinte pri OEBS-u u poseti Kosovu

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u u Beču posetiće danas Kosovo u okviru regionalne turneje po Zapadnom Balkanu, saopšteno je medijima. 
Ambasadori Kvinte pri OEBS-u u poseti Kosovu
Priština (Foto Shutterock)

Prištinu će posetiti ambasador Kristin Fegs (Francuska), ambasadorka Gesa Braeutigam (Nemačka), ambasador Stefano Baldi (Italija), ambasador Nil Buš (Velika Britanija) i ambasador Majkl Karpenter (Sjedinjene Američke Države). U okviru svoje regionalne turneje otputovali su i u Severnu Makedoniju, a sledeće će posetiti Srbiju pre povratka u Beč.

"Tokom posete Kosovu ambasadori će održati sastanke sa premijerom Albinom Kurtijem, ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom-Švarc i predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom, a posetiće i sedište i regionalne centre OEBS Misija na Kosovu. Pored toga, ambasadori će posetiti i objekat za obuku Kosovske akademije za javnu bezbednost, uz podršku OEBS-a, i sastaće se sa predstavnicima civilnog društva", stoji u saopštenju.

Uoči posete ambasadori su izjavili da je Zapadni Balkan izuzetno važan region za OEBS, kao i za vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

"Veoma smo zadovoljni što možemo da posetimo Kosovo kao grupa, kao i Severnu Makedoniju i Srbiju. Radujemo se našim sastancima sa predstavnicima vlade, parlamenta i civilnog društva, kao i projektima na terenu koje podržava OEBS. Ponovićemo važnost nastavka postizanja konkretnog napretka u dijalogu uz podršku EU, uz podršku svih pet naših zemalja, u cilju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, i razgovaraćemo o tome kako OEBS može najbolje da podrži demokratski razvoj Kosova u svim dimenzijama OEBS-a i prioritetne oblasti i reforme vladavine prava“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023