Vesti
Saopštenja

Ambasadori Kvinte pozivaju na poštovanje Specijalnog suda

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozivaju Vladu i Skupštinu Kosova da se usprotive bilo kakvim pokušajima podrivanja ili diskreditovanja misije Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva  (STK) i da osiguraju da mogu da izvršavaju svoju misiju u skladu sa Ustavom, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ambasade SAD u Prištini.
Ambasadori Kvinte pozivaju na poštovanje Specijalnog suda
Ilustracija (Foto Pixabay)

Amabasadori su istovremeno pohvalili Vjosu Osmani i Specijalno tužilaštvo Kosova.

"U tom kontekstu, pohvaljujemo predsednicu Skupštine što je prosledila predlog ustavnih amandmana predsednika Ustavnom sudu Specijalizovanih veća u Hagu i Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo zbog poštovanja ovlašćenja STK da istraži potencijalno nezakonito otkrivanje poverljivih dokumenata i informacija, istovremeno nudeći pomoć ako se ona zatraži“, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, Kosovo poslednjih nedelja potresa skandal sa dostavljanjem dokumenata, navodno iz Specijalnog suda, organizaciji veterana OVK.

Iz SVK i STK u Hagu nisu želeli da za medije komentarišu verodostojnost "procurelih" dokumenata, saopštavajući samo da "prate medijske izveštaje i da nemaju komentar".

Advokat Tom Gaši izjavio je juče za RTV Kim da "dokumentacija (dostavljena Organizaciji ratnih veterana bivše OVK) pripada Specijalnom sudu".Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021