Vesti
Saopštenja

Ambasada SAD-a donirala Kosovu 50 respiratora

Ambasada Sjedinjenih Država je u saradnju sa USAID-om donirala Kosovu 50 najsavremenijih respiratora kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa.
Ambasada SAD-a donirala Kosovu 50 respiratora
Ilustracija (Foto pixabay.com)

"Kao odgovor na potrebu Kosova za dodatnom medicinskom opremom, Sjedinjene Države doniraju 50 potpuno novih, najsavremenijih respiratora. Ovaj izraz našeg američko-kosovskog partnerstva takođe je odličan primer sprege američke širokogrudosti i inovacije američke privatne industrije. Nadamo se da će ovi medicinski uređaji omogućiti zdravstvenim radnicima širom Kosova da spasu više života“, poručio je ambasador Filip Kosnet.

Ova donacija predstavlja realizaciju velikodušne ponude predsednika SAD Donalda Trampa za isporuku kritično potrebne opreme kao i podšku Kosovu da što hitnije odgovori na pandemiju, ističe se u saopštenju Američke ambasade dostavljenom medijima.

U saopštenju se dodaje da USAID finansira i paket podrške koji uključuje prateću opremu, instalaciju, garancije, planove servisiranja kao i vebinare preko interneta.

"Vebinari su razvijeni u saradnji sa Univerzitetom Kalifornije u San Francisku (UCSF) i pomoći će kosovskim zdravstvenim radnicima da pravilno i bezbedno koriste ove posebne respiratore".

Ova donacija se nadovezuje na pređašnju pomoć u iznosu od 1,6 miliona američkih dolara koju su Stejt Department i USAID obavezali za Kosovo, u cilju podrške merama koje ono preduzima protiv pandemiju kao i pružanja operativne podršku i povećanja sposobnosti zaustavljanja daljeg prenošenja i ublažavanja posledica kovid 19, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Penzioneri u obavezi da se prijave u Penzijskim kancelarijama
Ministarstvo rada i socijalne zaštite Vlade Kosova poziva sve penzionere koji su bili dužni da se prijave Penzijskim kancelarijama u periodu od januara do kraja septembra, ali su zbog pandemije kovid-19 bili oslobođeni te obaveze, da se sada jave.
  • 01.10.2020
Đurić: EU da reaguje na zabranu dolaska Šarčevića
Predstavnici Prištine su odlukom da ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenu Šarčeviću zabrane dolazak na Кosovo "po ko zna koji put na najgrublji i najbezočniji način prekršili niz sporazuma potpisanih u Briselu", kaže Marko Đurić koji ujedno i traži reakciju EU.
  • 01.10.2020
Od sutra prijava za međunarodnu vozačku dozvolu
Prijava za međunarodnu vozačku dozvolu počinje sutra, u četvrtak 1. oktobra, navodi se u saopštenju Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 30.09.2020
Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020