Vesti
Saopštenja

Ambasada SAD-a donirala Kosovu 50 respiratora

Ambasada Sjedinjenih Država je u saradnju sa USAID-om donirala Kosovu 50 najsavremenijih respiratora kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa.
Ambasada SAD-a donirala Kosovu 50 respiratora
Ilustracija (Foto pixabay.com)

"Kao odgovor na potrebu Kosova za dodatnom medicinskom opremom, Sjedinjene Države doniraju 50 potpuno novih, najsavremenijih respiratora. Ovaj izraz našeg američko-kosovskog partnerstva takođe je odličan primer sprege američke širokogrudosti i inovacije američke privatne industrije. Nadamo se da će ovi medicinski uređaji omogućiti zdravstvenim radnicima širom Kosova da spasu više života“, poručio je ambasador Filip Kosnet.

Ova donacija predstavlja realizaciju velikodušne ponude predsednika SAD Donalda Trampa za isporuku kritično potrebne opreme kao i podšku Kosovu da što hitnije odgovori na pandemiju, ističe se u saopštenju Američke ambasade dostavljenom medijima.

U saopštenju se dodaje da USAID finansira i paket podrške koji uključuje prateću opremu, instalaciju, garancije, planove servisiranja kao i vebinare preko interneta.

"Vebinari su razvijeni u saradnji sa Univerzitetom Kalifornije u San Francisku (UCSF) i pomoći će kosovskim zdravstvenim radnicima da pravilno i bezbedno koriste ove posebne respiratore".

Ova donacija se nadovezuje na pređašnju pomoć u iznosu od 1,6 miliona američkih dolara koju su Stejt Department i USAID obavezali za Kosovo, u cilju podrške merama koje ono preduzima protiv pandemiju kao i pružanja operativne podršku i povećanja sposobnosti zaustavljanja daljeg prenošenja i ublažavanja posledica kovid 19, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Osmani sa ambasadorom Francuske: Institucije angažovane na očuvanju mira
Kosovska predsednica Vjosa Osmani primila je ambasadora Francuske na Kosovu Olivijea Geroa. Tema razgovora dvoje zvaničnika bili su bilateralni odnosi, koordinacija Kosova i Francuske, kao i najnovija bezbednosna dešavanja na Kosovu, regionu i šire, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 07.12.2022
Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022