Vesti
Saopštenja

Aktiv: Niz netačnih informacija u tekstu Njujork tajmsa

Kao rezultat nedavne posete novinara Njujork tajmsa (New York Times) severu Kosova je u istoimenim novinama 4. septembra 2022. objavljen članak "Blame, Hate, Licence Plates" sa citatima više različitih sagovornika sa severa Kosova. "Sa razočarenjem konstatujemo da sadrže niz netačnih informacija", navodi se u saopštenu dostavljenom medijima iz NVO Aktiv.
Aktiv: Niz netačnih informacija u tekstu Njujork tajmsa
Kosovska Mitrovica (Foto FoNet/Dejan Jeremić)

"U svega dva paragrafa pomenutog članka, novinar Endrju Higins (Andrew Higgins) netačno je citirao sagovornika iz NVO Aktiv, prenoseći lični utisak o aktuelnoj političko-bezbednosnoj krizi na severu Kosova", navodi se.

"Napori međunarodne diplomatije, uključujući i društveno odgovorne pojedince, usmereni su na deeskalaciju trenutne krize, te se informacije poput objavljenih u tekstu Njujork tajmsa mogu tumačiti kao neutemeljene i tendeciozne, a mogu dovesti do nerazumevanja čitalaca i šire javnosti", dodaje se u saopštenju.

NVO Aktiv se "javno ograđuje od netačno iznetih informacija objavljenih u pomenutom članku Njujork tajmsa i apeluje na odgovorno i tačno izveštavanje, čime će mediji prednost dati novinarskoj etici, a ne senzacionalističkim i tendecioznim izveštavanjem".

Saopštenje se zaključuje navodima da će "NVO Aktiv nastaviti da pruža punu podršku procesu dijaloga Beograda i Prištine, nastojeći da u tom procesu omogući objektivne i nepristrasne informacije, zasnovane na činjenicama i dugogodišnjoj ekspertizi u društveno-političkim odnosima".Ostale vesti

Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022
’’Zemljište koje se menja budzašto, nikada se neće povratiti’’
’’Povodom Odluke Skupštine opštine Gračanica od 28. septembra, da razmeni deo katastarske parcele od 17 hektara na obodu Gračanice za 18 ari zemljišta u kategoriji putne infrastrukture, na kom postoji važan strateški lokalni put u okviru stambene zone, Srpski nacionalni fiorum izražava najenergičnije protivljenje takvoj odluci", navodi se u saopštenju za medije iz ove organizacije.
  • 02.10.2022