"Akt nasilnog brisanja istorije"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić reagovao je na to što su kosovske institucije istakle kosovsku zastavu na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi u blizini Novog Brda.

Podeli ovaj članak sa:
 • Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Marko Đurić je naveo da je tvrđava Novo Brdo jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta.

"Svaki pokušaj da se ona prikaže u drugom svetlu je ništa drugo do akt nasilnog brisanja istorije, sračunat sa ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Đurić u saopštenju ističe da je Novo Brdo u srednjem veku bilo multietnički grad, u kojem su živeli Srbi, Sasi, Grci, Dubrovčani i mnogi drugi. U tom vremenu, Kosovo i Metohija je pod upravom srpskih monarha i vlastele bilo mesto dodira kultura i civilizacija.

"Oni koji danas žele da Kosovo učine monoetničkim nisu slučajno izabrali Novo Brdo kako bi drskim i beskrupuloznim provokacijama i falsifikovanjem istorije sakrili činjenicu da je Kosovo i Metohija, u vreme kada je bilo srce srpskog etničkog prostora, bilo jedna od najbogatijih i kulturno najnaprednijih oblasti Evrope".

Đurić smatra da je isticanje zastave Kosova na Novom Brdu čin grubog istorijskog revizionizma, ali i neka vrsta osvete braniocima toga grada, zbog čije istrajnosti je ta tvrđava do danas ostala simbol srpskog junaštva i otpora.

"Novo Brdo nikada neće biti ’kosovarski’ istorijski spomenik, i nakon ovoga možemo samo da se zapitamo šta je sledeće – možda postavljanje crnih albanskih orlova umesto krstova na kupole srpskih srednjovekovnih crkava?", zaključio je Đurić.

 

Ostale vesti

 • Delegacija Srpske liste u dvodnevnoj poseti Berlinu

  Delegacija Srpske liste u dvodnevnoj poseti Berlinu

  Delegacija Srpske liste koju čine predsednik Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i član predsedništva Bratislav Nikolić doputovala je u Berlin gde će danas i sutra imati niz sastanaka u Bundestagu, Ministarstvu spoljnih poslova i Кancelariji kancelarke Angele Merkel, navodi se u saopštenju Srpske liste.

 • Tači: Kosovo spremno za sporazum sa Srbijom

  Tači: Kosovo spremno za sporazum sa Srbijom

  Kosovski predsednik Hašim Tači, nakon bilateralnog sastanka sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom, rekao je da je Kosovo voljno i spremno za mirovni sporazum sa Srbijom, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Kosova.

 • Đurić: Srbima je brutalno oduzeto pravo glasa

  Đurić: Srbima je brutalno oduzeto pravo glasa

  "Srpski glasovi su najpre bili kužni, a danas je odlučeno da naprosto ne postoje, i tako su proterani Srbi izbrisani kao ljudska bića iz političke stvarnosti”, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

 • Tači sa Makronom o liberalizaciji viza

  Tači sa Makronom o liberalizaciji viza

  Predsednik Kosova Hašim Tači večeras će učestvovati na večeri koju organizuje predsednik Francuske Emanuel Makron, na početku Pariskog mirovnog foruma, saopšteno je iz Tačijevog kabineta.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane