Vesti
Saopštenja

Ðakovčani: Prvi put posle 16 godina glas razuma

Udruženje Đakovčana oštro osuđuje zloupotrebu nestalih u političke svrhe, odnosno, u obračunu između vlasti i opozicije u Prištini.
Ðakovčani: Prvi put posle 16 godina glas razuma
Raseljeni Srbi iz Đakovice (Foto arhiva Kim)

“Prvi put posle 16 godina čuje se glas razuma sa Kosova i Metohije. Baton Hađžiu je javno izgovorio da za kamenovanje Srba iz Đakovice, na najveći srpski praznik, neko mora da se izvini”, navodi u saopštenju predsednik Udruženja Đakovičana Đokica Stanojević povodom izjave direktora prištinske televizije “Klan” Batona Hadžiua.

U Udruženju podsećaju da Srbi tradicionalno na Zadušnice obilaze grobove svojih predaka i prijatelja.

“Kao i do sada, Srbi iz Đakovice ne očekuju poziv od institucija u ovom gradu da za bilo koji verski praznik idu u svoj manastir i u obilazak grobova svojih predaka”.

Udruženje Đakovičana žali za sudbinom nestalih Srba, Albanaca, Roma, Goranaca i drugih koji su nestali pre i posle 1999. godine.

Direktor televizije "Klan" Baton Hadžiu, juče je izjavio da gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari-Ljilja treba da uputi izvinjenje raseljenim Đakovčanima koji su kamenovani na Badnje veče, a ne da ih poziva da ne dolaze u Đakovicu na predstojeće Zadušnice.

Hadžiu je, u emisiji "Slobodno srpski", rekao da je ova poruka bila "politička i velika greška Mimoze Kusari".

Prema rečima Hadžiua, gradonačelnica Đakovice treba da prihvati da raseljeni dođu u ovaj grad.

"Ona ima populistički pristup i to nije dobro, nije dobro za Kosovo posle toliko godina, jer na kraju krajeva u Đakovici i nema Srba, čega se boje", rekao je Hadžiu.Ostale vesti

Američka ambasada donirala opremu tužiocima  i prihvatilištima
Predstavnici Kancelarije Ambasade SAD za međunarodni programa za narkotike i sprovodjenje zakona (INL)  donirali  su laptop računare i drugu opremu tužiocima, zaštitnicima žrtava i prihvatilištvima za žrtve porodičnog nasilja kako bi pomogli žrtvama porodičnog nasilja, navodi se u saopštenju.  
  • 27.05.2020
Jevtić: Proces povratka Srba doveden u pitanje

Povratnici u Istoku i Klini sinoć i danas ponovo su bili na meti napadača.Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, navodi je da je proces povratka Srba zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje. Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su danas posetili povratnike u Ljuboždi i Drenovcu.

  • 27.05.2020
Kancelarija za KiM: Međunarodne misije da zaustave napade na Srbe
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom učestalih napada na Srbe na Kosovu zahteva od međunarodnih misija da hitno preduzmu mere i zaustave najnoviji talas nasilja prema Srbima, navodi se u saopštenju.
  • 27.05.2020
“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
  • 26.05.2020
Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020