Vesti
Saopštenja

Admiral Burk posetio Kfor na Kosovu

Komandant Komande združenih snaga Natoa u Napulju admiral Robert Burk, posetio je pripadnike Kfora i razgovara sa komandantom Frankom Federičijem.
Admiral Burk posetio Kfor na Kosovu
Robert Burk i Franko Federiči (Foto Kfor)

Tokom posete komandanti su razgovarali o bezbednosti na Kosovu.

„Stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana važni su za Nato i za mir i stabilnost u Evropi. Zbog toga sam došao ovde da bih stekao bolji osećaj za region. Važno je da uvek tražimo kako da nastavimo da jačamo naše partnerstvo, našu dobro uspostavljenu saradnju kroz kontinuiranu podršku Natoa vojnim reformama i izgradnju sposobnosti i zajedničkim naporima da se osigura mirno i sigurno okruženje za sve, što je preduslov za prosperitet”, poručio je admiral Burk i dodao da:

“Zajednički rad je nešto što nas sve poboljšava, čini nas boljim, snažnijim i spremnijim za suočavanje sa sve promenljivijim i sve složenijim bezbednosnim izazovima današnjice. Suočavamo se sa istim bezbednosnim izazovima u našem zajedničkom evroatlantskom regionu, a dijalog i saradnja su važni za njihovo efikasno rešavanje”.

Admiral Burk je ponovio važnost prisustva Kfora za bezbednost na Kosovu ali i za regionalnu stabilnost.

On je takođe izrazio zahvalnost Kforu na podršci lokalnim zajednicama u borbi protiv kovid-19, uključujući donacije i pružanje logističke podrške za isporuku pomoći od Nato saveznika i partnera.

Komanda savezničkih snaga u Napulju nadgleda četiri angažmana nad zapadnim Balkanom pod vođstvom Natoa: Kosovske snage, sedište Natoa u Sarajevu, Kancelarija za vezu Natoa u Skoplju i Vojna kancelarija za vezu Natoa u Beogradu, zaključuje se u saopštenju Kfora dostavljenom medijima.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021