Browsing: Saopštenja

Predstavnici Srpske liste su na odvojenim sastancima sa šefom Кancelarije EU na Кosovu Tomašom Sunjogom i direktorom Кancelarije visokog predstavnika OEBS za pitanje manjina Marekom Šćigelom ukazali na institucionalno nasilje koje se svakodnevno sprovodi nad Srbima na Кosovu, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

“Jučerašnja akcija kosovske Vlade uklanjanja saobraćajnih znakova sa ćiriličkim nazivima na severu Кosova sramotan je deo šireg koncepta i vizije Aljbina Кurtija na kojoj radi za vreme čitave svoje vladavine”, navodi se u saopštenju Srpskog narodnog pokreta povodom postavljanja novih znakova sa natpisima imena na severu Kosova na albanskom i srpskom jeziku.

Nevladina organizacija Aktiv i partnerske organizacije, Matias Bel Institut (Slovačka), Institut za savremeni razvoj (Češka Republika) i Republikon Fondacija (Mađarska), juče su u Prištini (13. marta) predstavili nalaze istraživanja pravnih i političkih mehanizama o položaju nevećinskih zajednica na Kosovu, u Slovačkoj, Češkoj Republici i Mađarskoj.

Predstavnici Srpske liste predvođeni predsednikom Zlatanom Elekom sastali su se takođe u Prištini sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom i govorili „o problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa posebnim akcentom na jednostrane poteze Vlade u Prištini kojima se ugrožava opstanak srpskog naroda“.

Strah od uspešne Srbije je glavni lajtmotiv Kurtijeve politike, što on otvoreno i priznaje, naveo je u saopštenju za javnost direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagujući na izjavu kosovskog premijera Kurtija „da je Srbija agresivna i ljuta“.

Banka Poštanska štedionica tokom vikenda postavila je četiri montažne ekspoziture u neposrednoj blizini prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare (na prostoru centralne Srbije), kako bi svojim klijentima sa Kosova omogućila kontinuitet u isplatama novčane gotovine, ali i obezbedila što bliži pristup blagajnama, bankomatima, kao i ostalim bankarskim uslugama, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Ohrabren pasivnošću međunarodne zajednice po pitanju ukidanja dinara i zabrane ulaska srpske robe na Кosovu i Metohiji antisrpski režim iz Prištine na čelu sa Aljbinom Кurtijem danas je naredio upad u srpske apoteke na severu Кosova i Metohije”, navedeno je u saopštenju Srpske liste nakon današnje akcije Kosovske policije u apotekama u severnom delu Mitrovice i Zvečanu gde je oduzeta veća količina medikamenata.

Povodom početka radova u segmentu Velika Reka, koji ima dužinu od 9,78 km, premijer Kosova Aljbin Kurti u pratnji ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiua, posmatrao je jutros iz bliza rad na projektu “Proširenje nacionalnog puta M2”, puta Priština – Mitrovica.

Srpska demokratija se oglasila povodom odbacivanja peticije, koju su građani potpisali kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom dodele opštinskog zemljišta kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova za izgradnju policijske baze u Severnoj Mitrovici, navodeći da se “Skupština opštine Severna Mitrovica ruga građanima i peticiju naziva bez zakonskog osnova uz obrazloženje da Kosovo nema Zakon o referendumu.