Vesti

SAD: Kosovo sarađuje sa SAD u pitanjima terorizma

Vlada Kosova je 2011. godine nastavila da sarađuje sa SAD u pitanjima povezanim s terorizmom, dok situacija na severu Kosova otežava Prištini da sprovodi svoju vlast na tom prostoru, piše u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u svetu.
 • 01.08.2012
 • 19:25 h
 • Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1203
SAD: Kosovo sarađuje sa SAD u pitanjima terorizma
Priština (Foto arhiva KIM)

U izveštaju objavljenom u utorak, u kojem se Kosovo navodi kao posebna država, piše i da su vlasti u Prištini unapredile zakon o borbi protiv terorizma i da bi zakonima donetim krajem prošle godine trebalo da bude pojačana saradnja kosovskih službi u boljoj kontroli granice.

"Bezbednosna i politička situacija na severu Kosova ograničila je mogućnosti vlade da sprovede vlast u toj oblasti", piše u izveštaju i dodaje se da na severu Kosova odgovornost za bezbednost i jačanje vladavine prava imaju KFOR i EULEKS.

U izveštaju se navodi da Beograd i Priština međusobno ne sarađuju u borbi protiv terorizma, ali da EULEKS posreduje u nekim bezbednosnim pitanjima.

Zakon o kontroli granice bi trebalo da poboljša saradnju Kosova s državama u regionu i poveća mogućnosti vlade u sprovođenju zakona, piše u izveštaju Stejt departmenta.

"Kada bude donet i sproveden, Zakon o kontroli granice uspostaviće centar za integrisano upravljanje granicom radi jačanja saradnje vladinih odeljenja, a od aviokompanija koje rade na Kosovu zahtevaće da unapred daju podatke o putnicima", navodi se u izveštaju.

Vlada Kosova pokrenula je mnoge inicijative za unapredjnje saradnje u kontroli granica, navodi se u izveštaju i dodaje da kosovska pogranična policija aktivno sarađuje s Albanijom, Makedonijom i
Crnom Gorom u uspostavljanju informacionih centara i zajedničkih patrola na teritorijama između granica.

Od Protivterorističke jedinice kosovske policije nastalo je Odeljenje za borbu protiv terorizma koja prikuplja podatke, ali bi trebalo da razvije kooperativan odnos s nadležnim vladinim službama i verskim zajednicama, ocenjuje Stejt department.

U izveštaju se dodaje da je Evropska unija poklonila uređaje za biometrijske podatke koji će pomoći kosovskoj pograničnoj policiji u identifikovanju osumnjičenih za terorizam pri pokušaju ulaska na Kosovo.

Takođe se navodi da je 2011. stupio na snagu zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, i da je američko ministarstvo finansija u Prištinu poslalo savetnika za tehničku pomoć u borbi protiv ekonomskog kriminala.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017