Vesti

S. Žbogar: Palata pravde dokaz značaja vladavine prava

Specijalni predstavnik Evropske unije Samuel Žbogar je zajedno sa premijerom Hašimom Thačijem i ministrima Hajredinom Kučijem i Mahirom Jagčilarom posetio tekuće radove na novom kompleksu Palate pravde u Prištini.
 • 12.11.2012
 • 00:44 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1924
S. Žbogar: Palata pravde dokaz značaja vladavine prava
Radovi na kompleksu Palate pravde (Foto Vlada Kosova)

Palata pravde je najveći projekat finansiran od strane Evropske unije na Kosovu sa ukupnom vrednošću od preko 30 miliona evra, uključujući doprinos od strane Vlade Kosova.

"Ovaj kompleks zgrada je, zajedno sa EULEKS-om na terenu, opipljivi, materijalni dokaz o značaju inicijative vladavine prava, koja je osobito navedena u Studiji izvodljivosti. Za EU, vladavina prava nije samo baviti se ratnim zločinima i borbom protiv korupcije, već je sve, od efikasnog rada privrednih sudova do savremenih zakona," kazao je Žbogar.

Kompleks zgrada Palate pravde očekuje sa da bude završen do 2013. god.

Ukupna planirana površina Palate pravde je oko 50.000 m2, sa podzemnim parkingom za preko 200 vozila. Oko 625 ljudi se očekuje da radi u budućem pravosudnom kompleksu, koji se nalazi oko četiri kilometara od centra Prištine.

EU je finansijski podržala izgradnju četiri od pet zgrada u kompleksu, dok je Vlada Kosova podržala izgradnju pete zgrade, i takođe se zalaže da preduzme rad koji se odnosi na infrastrukturu.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018