Vesti

S. Samardžić: Platforma za KiM postoji

Bivši ministar za KiM i potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić izjavio je da je "maksimalizam naše vlasti da imamo autonomiju severa u nezavisnom Kosovu".
 • 14.11.2012
 • 18:46 h
 • izvor: Tanjug, Politika
 • komentara:
 • pregleda: 1036
S. Samardžić: Platforma za KiM postoji
Slobodan Samardžić (Foto Novosti)

Samardžić smatra da novoj vladi više nije potrebna platforma o Kosovu, jer je već ima, a to je plan Martija Ahtisarija.

U intervjuu "Politici", Samardžić je rekao da je i izvršna funkcija EULEKS-a na administrativnim prelazima "isto Ahtisarijev plan".

"Po tom planu EULEKS ima tri oblasti u kojima obavlja superviziju, sa mogućnošću da ima i izvršnu funkciju: pravosuđe, policija i carina. Ako nešto ’zariba’ u tim sistemima, onda će oni na izvesno vreme da preuzmu i izvršavanje", kazao je Samardžić.

Upitan šta činiti ako od 10. decembra zaista počne da se primenjuje novi režim na administrativnim parelazima, on je odgovorio da je bitno upoznati ljude da je to "uspostavljanje klasične granice, a kada postavite klasičnu granicu sa delom teritorije, onda znači da je priznajete kao državu".Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018