Vesti

S. Ristić: KFOR obećao da neće biti nasilnih akcija

Slaviša Ristić izjavio da se na sastanku sa predstavnicima KFOR-a složio da se rešenje za situaciju u Jagnjenici mora naći mirnim putem i da se moraju izbeći sukobi naroda i vojnika.
 • 02.12.2011
 • 20:43 h > 00:59 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 723
S. Ristić: KFOR obećao da neće biti nasilnih akcija
Barikada u Jagnjenici (Foto Tanjug)

Predsednik opštine Zubin Potok je nakon razgovora sa predstavnicima KFOR-a u opštini Zubin Potok rekao novinarima da će u naredna 2-3 dana pokušati da se iznađe mirno rešenje i da je dobio obećanje KFOR-a da neće biti nasilnih akcija.

Ristić je zatražio od KFOR-a da se njihovi vojnici povuku sa puta u selu Jagnjenica koji vodi prema Zvečanu, dok su predstavnici KFOR-a ponovili zahtev za uspostavljanje punkta u mestu u kojem su u ponedeljak uspeli da probiju barikadu.

“KFOR želi da oslobodi put uz uslov da naprave kontrolni punkt na kome će kontrolisati saobraćaj u potrazi za oružjem. Uspostavljanje punkta u trenutku kada je narod izgubio poverenje u KFOR i kada se na ovu misiju gleda kao na nekoga ko kosovskim institucijama pomaže da uspostave vlast na severu Kosova, predstavlja problem”, objasnio je on.

Ristić je ponovio da narod ostaje na barikadama jer su tu, kako je rekao, u pokušaju da spreče instaliranje kosovskih institucija na severu pokrajine, ističući da narod ne želi granicu između Kosova i Metohije i centralne Srrbije.

U delegaciji KFOR-a bio je Adolf Konrad ispred tima za vezu sa lokalnim stanovništvom i Franc Pirker koji je komandovao operacijom probijanja barikade u Jagnjenici.

Ristić je dodao i da kosovski Srbi nisu krivi ako Srbija ne dobije status kandidata, jer se samo bore da i dalje žive u državi Srbiji.

"Srbi ne mogu biti krivi za to što se bore za ostanak u svojoj državi Srbiji. Niko među Srbima na Kosovu i Metohiji nema ništa protiv ulaska Srbije u EU, ali ako za to cena treba da bude naš nestanak sa ovih prostora, ako moramo da izgubimo porodice, zemlju, kuće, to ne možemo da prihvatimo" rekao je Ristić.


Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017