Vesti

S. Grubješić: Platforma za KiM ne dovodi u pitanje evropske integracije

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da veruje da će EK na proleće imati dovoljno argumenata da Savetu EU preporuči otvaranje pregovora sa Srbijom i da imamo uveravanja svih koji odlučuju da nema novih, ni tajnih uslova za Srbiju.
 • 04.01.2013
 • 19:08 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 900
S. Grubješić: Platforma za KiM ne dovodi u pitanje evropske integracije
Suzana Grubješić (Foto RTS)

Na pitanje da li ima dovoljno vremena za konkretne rezultate, jer će o tome koliko je Srbija učinila na normalizaciji odnosa sa Prištinom, u Briselu biti raspravljano na proleće, Grubješić je u intervjuu "Politici" od petka rekla da su "konkretni rezultati već postignuti i prepoznati" i da je vlada "pokazala odgovornost time što ne govori i radi jedno u Briselu, drugo u Beogradu, a treće na Jarinju".

Kada je reč o srpskoj platformi za rešavanje kosovskog pitanja, Grubješić je rekla da "nije čula nikoga iz EU ko bi se toliko obrušio na platformu kao što to čine pojedini krugovi u Srbiji".

"Nekima je Kosovo i dalje poligon za sticanje jeftinih političkih poena, a neku su Kosovo odavno otpisali, pa ih ni ne interesuje šta piše u tom dokumentu", rekla je ona.

"Nije tačno da platforma dovodi u pitanje nastavak evropskih integracija, kao što je na prvi pogled zaključio jedan od novih političkih lidera. Platforma jeste polazna osnova i daje predlog rešenja za kosovsko pitanje", rekla je Grubješić.

Naravno, istakla je ona, ne odustajemo od legitimne zaštite naših sunarodnika na Kosovu, to niko ne može da osporava i zaštita preostalih Srba na Kosovu i njihovih prava jesu najvažnije teme u dijalogu sa Prištinom.

Potpredsednica vlade je naglasila da Srbija sarađuje sa svim državama u regionu i da ne vidi nijedan razlog da se to pitanje postavi kao uslov za datum.

"Naravno, prostora za unapređenje te saradnje ima, naročito u odnosima sa Hrvatskom, sa kojom postoji niz otvorenih pitanja koja opterećuju bilateralne odnose. O njima će se razgovarati i tragaće se za međusobno prihvatljivim rešenjima", rekla je Grubješić.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017