Vesti

S. Grubješić: Izbeći dilemu Kosovo ili EU

Potpredsednik Vlade Suzana Grubjesić izjavila je da Srbija mora na svaki način da izbegne dolazak pred dilemu Kosovo ili EU i da nam je osnovni cilj da se ne suočimo sa tim izborom, jer se ne možemo odreći ni evropskog puta, ni dela državne teritorije.
 • 02.10.2012
 • 19:15 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1262
S. Grubješić: Izbeći dilemu Kosovo ili EU
Suzana Grubješić (Foto Novosti)

Grubješić je rekla da smo godinama pokušavali da držimo EU i Kosovo na dva koloseka, ali je da je sada jasno da nismo uspeli.

"Godinama smo pokušavali da to držimo na dva koloseka, ali je očigledno da nismo uspeli. Moramo istovremeno da se bavimo i sa EU i sa Kosovom jer je to glavni politički uslov. Cilj je da relaksiramo odnose sa Prištinom tako da ni posredno ni neposredno ne priznamo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Nema priznavanja Kosova i nema kosovske stolice u UN. Ispod toga ne možemo ići", kazala je ona u intervjuu danasnjim "Novostima".

Navodeći da ne očekuje da Evropska komisija 10. oktobra preporuči davanje datuma za početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom, Grubješić je rekla da očekuje da izveštaj bude objektivan i da da presek stanja u poslednjih godinu dana u svim oblastima.

"Uprkos skepticizmu koji postoji u delu naše javnosti, u Briselu tog skepticizma nema. EK će pozdraviti napore nove vlade na evropskom putu. Pisaće da Srbija nastavlja evropski put i da je učinila dva važna koraka u odnosima sa Prištinom. Biće pobrojani i svi ostali pozitivni koraci u borbi protiv korupcije, programu fiskalne konsolidacije...", navela je potpredsednica vlade.

"Šef delegacije EK Vensan Dežer kaže da nema novih uslova, a to sam čula i u Briselu od komesara (Štefana) Filea. Ali, onda dođe Miroslav Lajčak pa kaže da Srbiju čekaju novi uslovi. Dođu nemački parlamentarci pa i oni donesu spisak zahteva. Hajde zato da sačekamo EK, koja bi morala da da i okvir i pravac", kazala je Grubješić.

"Najvažnije je da čujemo šta kaže EK. Obaveza nam je da nastavimo proces normalizacije odnosa sa Prištinom, što može široko da se tumači. Nemačka je dala svoje tumačenje tih odnosa. Izjava o dobrosusedskim odnosima za nas nije prihvatljiva jer nam Kosovo nije sused", rekla je Grubješić.

"Imamo precizne uslove - da implementiramo ranije postignute dogovore sa Prištinom i taj proces teče. Primenićemo sve što je dogovoreno i spremni smo da nastavimo dijalog", navela je ona.

Prema njenim rečima, kratkoročno nam je cilj dobijanje datuma i da počnemo pregovore o pristupanju.

"Tada proces postaje bespovratan. Ne treba da se obaziremo na sam datum ulaska u EU, jer niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako će izgledati Evropa za osam ili za 10 godina", kazala je potpredsednica vlade.

Na pitanje kada će biti usvojena platforma državne strategije prema Kosovu, Grubješić je kazala da smo nakon izlaganja predsednika Tomislava Nikolića u Njujorku, dobili obrise buduće politike i da očekuje da se u narednim danima usaglasimo i da znamo sa čime izlazimo pred evropske partnere i pred Prištinu.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018