Vesti

Romski jezik kao službeni

Edi Ibrahimi, koji je koordinator kancelarije za zajednice i povratak u Opštini Gračanica, rekao je za emisiju “Romano glasos” da je pokrenuta inicijativa za uvođenje romskog jezika kao službenog u ovoj opštini.
 • 23.11.2012
 • 20:43 h > 20:51 h
 • izvor: Romska redakcija KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1034
Romski jezik kao službeni
Edi Ibrahimi u studiju KIM radija (Foto KIM)

Gostujući u emisiji romske redakcije KIM radija Ibrahimi je objasnio da je ovo praktičan predlog, s obzirom na veliki broj Roma koji žive na teritoriji opštine.

"Trenutno radimo na ovom veoma važnom predlogu, sa kojim je upoznat i OEBS. Razlog zašto mislimo da romski jezik treba da se uvede kao službeni jeste zato što mnogi Romi imaju poteškoće sa razumevanjem srpskog jezika, naročito što se tiče službenih izraza," kazao je Ibrahimi.

U cilju pomoći Romima Ibrahimi kaže da je u planu i uključivanje posebnog službenika, koji bi bio u potpunosti posvećen romskoj zajednici i njihovim problemima.

Sema Ćelić je jedan od mnogobtojnih slušalaca koji se ovom prilikom uživo uključio u program. On se složio da treba još da se radi na poboljšanju položaja Roma, te predložio stvaranje radne grupe koja bi imala za zadatak da ima direktne kontakte sa zvaničnicima u opštini.

"Moramo se potruditi da se samo-organizujemo. Stvaranje radne grupe i ukljucenje Roma iz ostalih sela u našoj opštini će definitivno pomoći nama da identifikujemo probleme i radimo na njihovom poboljšanju”, rekao je Ćelić.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018