Vesti

Roan: U EU uz normalizaciju odnosa s Kosovom

Bivši zamenik specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova Albert Roan smatra da Srbija bez normalizacije odnosa sa Kosovom neće moći da uđe u Evropsku uniju.
 • 05.01.2012
 • 18:50 h > 18:52 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1114
Roan: U EU uz normalizaciju odnosa s Kosovom
Albert Roan (Foto setimes.com)

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa, Roan je rekao da se u okviru dijaloga sa Kosovom od Srbije očekuje primena praktičnih sporazuma u vezi sa svakodnevnim životom, ali je istakao da će pitanje priznanja biti pokrenuto onda kada Srbija bude spremna da se učlani u EU.

"Ono što se od Srbije sada može očekivati jeste da normalizuje odnose sa Kosovom i da omogući praktične sporazume koji su u prošlosti bili nemogući. Pitanje priznanja će ostati otvoreno, a pokrenuće se onda kada Srbija jednog dana bude spremna da se učlani u EU, zato što bez normalizacije odnosa sa Kosovom, Srbija nikada neće moći biti deo EU. To je jasno", rekao je Roan.

Upitan da li je moguće da Srbija postane deo EU bez priznavanja Kosova, Roan je rekao da je "skeptičan u vezi sa tim".

"Trebamo da vidimo ukoliko je moguć neki aranžman koji bi osigurao normalizaciju odnosa i kraj konflikta. Ukoliko je to moguće, Srbija ne bi morala zvanično da prizna Kosovo, ali to treba da se analizira. Moram da kažem da sam skeptičan u vezi sa tim", rekao je Roan, prenosi Beta.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018