Vesti

R.Kuper: Imamo sporazum

Trebalo je vremena, ali sam srećan da imamo sporazum, rekao Robert Kuper. Dogovor o integrisanom upravljanju podrazumeva zajedničko upravljanje policijskim, carinskim i graničnim službama na prelazima između Srbije i Kosova, naveo posrednik EU.
 • 03.12.2011
 • 21:09 h
 • RTS, Fonet
 • komentara:
 • pregleda: 612
R.Kuper: Imamo sporazum
Robert Kuper (Foto novosti.rs)

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper izjavio je da dogovor o integrisanom upravljanju prelazima podrazumeva zajedničko upravljanje policijskim, carinskim i graničnim službama na prelazima između Srbije i Kosova.

"Ideja ovog dogovora je da na jednom mestu budu različite službe Kosova i Srbije, koje zajedno rade na kontroli prelaznih tačaka", rekao je Kuper, prenosi agencija Fonet.

Govoreći o ulozi Euleksa, Kuper je naglasio da ta misija ima jasno definisan mandat, koji sadrži carinsku i policijsku komponentu.

"Euleks je prisutan na svim prelazima u skladu sa svojim mandatom i to će se nastaviti i sa novim sporazumima, osim što će prelazi, umesto da budu na jednoj strani linije postati neka vrsta duplih prelaza, što uključuje ljude sa obe strane", objasnio je Kuper.

Pregovori su dugo trajali, ocenio je posrednik EU, jer je reč o komplikovanoj temi, koja obuhvata mnogo komplikovanih pitanja.

"Trebalo je vremena, ali sam veoma srećan da imamo sporazum, jer nije dobro samo napredovati bez sporazuma", rekao je Kuper dodajući da je mali napredak postignut i oko regionalne saradnje, dok su veliki problemi ostali.

"Ali, mislim da sada imamo jasnu ideju o zadatku koji predstoji i to će biti pitanje političke odluke", rekao je Kuper.

Regionalna saradnja, kako je naglasio, odnosi se na pitanja poput potpisivanja ugovora i predstavljanja na sastancima.

Kuper navodi da se pažljivo pratila i primena dogovora o matičnim knjigama i slobodi kretanja. Prema njegovim rečima, prve overene kopije matičnih knjiga u skladu sa dogovorom iz jula biće pripremljene 5. decembra, prenosi Fonet.

"Uvereni smo da će 26. decembra prvi ljudi biti u mogućnosti da pređu granicu vozilima prema dogovorima o slobodi kretanja", zaključio je posrednik EU Robert Kuper Kuper.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017