Vesti

Riker: Zakon o amnestiji ključni deo sporazuma

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker izjavio je da je zakon o amnestiji ključni deo sporazuma Beograda i Prištine, a kosovsku Vladu i Skupštinu pozvao da završe svoje obaveze i odgovornosti.
Riker: Zakon o amnestiji ključni deo sporazuma
Riker i Tači (Foto KIM)Riker je, nakon razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, kazao da je neusvajanje zakona o amnestiji u Skupštini Kosova pokazalo da su neki ljudi loše informisani, a pojedini mediji pogrešno preneli šta znači.

“Pozivam sve da pročitaju tekst zakona ali i pokažu ozbiljnost koju je Kosovo pokazivalo poslednjih godina”, kazao je Riker i istako da su na izradi zakona o amnestiji radili i pravnici iz SAD-a.

“SAD osuđuju nasilničke akcije koje su izvele neke partije čiji je cilj da ometaju ovaj proces. Oni nemaju ideje i pokazuju nepoštovanje prema institucijama, ali i prema diplomatama i predstavnicima međunarodne zajednice. Legitimne faktore ohrabrujem da se suzdrže i konsturktivno rade, jer je ovo pitanje daljeg napretka”, kazao je Riker na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Kosova.

Riker je kazao da je u Prištinu došao da Kosovu čestita na postignutim rezultatima u razgovorima Beograda i Prištine, ali i na početku razgovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Istako je da je za SAD, ali i čitav region, veoma važno da se primeni sve što je dogovoreno između Beograda i Prištine.

“Budućnost Kosova je u mirnoj i slobodnoj Evropi. Više Evrope ne znači manje SAD. Pokazalo se da samo direktni pregovori uz podršku međunarodne zajednice mogu rešiti problem u ovom regionu. Čestitam Skupštini na ratifikaciji sporazuma. Primena sporazuma je ključna za dalji napredak. Učinićemo sve i podržati proces pod pokroviteljstvom EU”, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Premijer Kosova Hašim Tači kazao je da je rasprava u kosovskom parlamentu o zakonu o amnestiji bila veoma zanimljiva i istakao da je na poslednjoj sednici Vlade odlučeno da se o njemu ponovo diskutuje, kako bi rešili pitanje koje je vezano za sporazum sa Beogradom.

“Kosovo radi na implementaciji dogovorenog. Još dosta treba da se uradi. Verujem da ćemo uspeti da ostvarimo i komunikaciju sa Srbima na severu Kosova, kako bi 3. novembra organizovali izbore”, kazao je Tači.

Tači je kazao da je Rikera informisao o koracima koje Kosovo preduzima za nastavak implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Riker je predhodno razgovaro i sa kosovskom predsednicom Jahjagom.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017