Vesti

Rikalo upozorava na nepravilnosti u biračkom spisku

Član CIK Kosova Nenad Rikalo još jednom je upozorio na nepravilnosti u izbornom procesu i dodao da na njih ne može da utiče zbog kasnog imenovanja, ali se trudi da o tome obavesti javnost i relevantne faktore.
 • 31.10.2013
 • 22:49 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2273
Rikalo upozorava na nepravilnosti u biračkom spisku
Nenad Rikalo (Foto KIM)

Najveća nepravilnost nalazi se na biračkom spisku koji je CIK odobrio, a gde je upisano više birača nego stanovnika.

“Pravo glasa ima 1.779.357 glasača, dok prema popisu iz 2011. godine na Kosovu ima 1.739.000 stanovnika, što je 40 hiljada birača više. Na severu Kosova ima više stotina duplo upisanih. Ja sam glasao protiv tog biračkog spiska”, rekao je Rikalo u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Prema Rikalovim rečima, raseljeni sa Kosova su već glasali i u CIK je do sada stiglo 6.022 glasa, koji će se obraditi na dan glasanja.

Rikalo je kazao da bi Srbi na lokalnim izborima trebalo da glasaju i sa srpskim dokumentima. “Međutim, mnoge tehničke stvari su nedorečene kada su izbori u pitanju i to bi Beograd i Priština trebalo da reše u Briselu”.

Birališta 3. novembra biće otvorena u 7 sati i moći će da se glasa do 19 časova. Pred glasačima će se 3. novembra naći dva glasačka listića, jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike. Izborni material je pripremljen i u najvećoj meri raspoređen je biračkim centrima, kaže član CIK Nenad Rikalo.

“Listići su statusno neutralni, ali ne i ostali material”, kazao je Rikalo i dodao da će izlaznost srpske zajednice južno od Ibra biti izuzetno velika, ali ne i na severu Kosova.

Rikalo je kazao da se preleminarni rezultati za gradonačelnike opština mogu očekivati već od 21:30 sati, a za odbornike oko 23 sata.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018