Rikalo upozorava na nepravilnosti u biračkom spisku

Član CIK Kosova Nenad Rikalo još jednom je upozorio na nepravilnosti u izbornom procesu i dodao da na njih ne može da utiče zbog kasnog imenovanja, ali se trudi da o tome obavesti javnost i relevantne faktore.

Podeli ovaj članak sa:
  • Nenad Rikalo (Foto KIM)

Najveća nepravilnost nalazi se na biračkom spisku koji je CIK odobrio, a gde je upisano više birača nego stanovnika.

“Pravo glasa ima 1.779.357 glasača, dok prema popisu iz 2011. godine na Kosovu ima 1.739.000 stanovnika, što je 40 hiljada birača više. Na severu Kosova ima više stotina duplo upisanih. Ja sam glasao protiv tog biračkog spiska”, rekao je Rikalo u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Prema Rikalovim rečima, raseljeni sa Kosova su već glasali i u CIK je do sada stiglo 6.022 glasa, koji će se obraditi na dan glasanja.

Rikalo je kazao da bi Srbi na lokalnim izborima trebalo da glasaju i sa srpskim dokumentima. “Međutim, mnoge tehničke stvari su nedorečene kada su izbori u pitanju i to bi Beograd i Priština trebalo da reše u Briselu”.

Birališta 3. novembra biće otvorena u 7 sati i moći će da se glasa do 19 časova. Pred glasačima će se 3. novembra naći dva glasačka listića, jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike. Izborni material je pripremljen i u najvećoj meri raspoređen je biračkim centrima, kaže član CIK Nenad Rikalo.

“Listići su statusno neutralni, ali ne i ostali material”, kazao je Rikalo i dodao da će izlaznost srpske zajednice južno od Ibra biti izuzetno velika, ali ne i na severu Kosova.

Rikalo je kazao da se preleminarni rezultati za gradonačelnike opština mogu očekivati već od 21:30 sati, a za odbornike oko 23 sata.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane