Vesti

“Rešenje” za dijalog i položaj manjina

O rezultatuma dijaloga Beograda i Prištine, problemima i pravima građana i mogućim rešenjima danas su u Prištini na okruglom stolu koji je organizovao KFOS razgovarali bivši članovi pregovaračkog tima, predstavnici kosovskih institucija i civilnog sektora.
 • 01.03.2013
 • 23:43 h > 01:21 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1591
“Rešenje” za dijalog i položaj manjina
Foto KIM“Forum 2015” i Kosovski fond za otvoreno društvo (KFOS) organizovali su debatu pod nazivom "Rešenje" što je ujedno i naziv analize koju je objavio KFOS a kojom se upoređuje Ahtisarijev plan sa nekoliko modela koji donose niži ili viši nivo posebne brige prema manjinama.

U studiji “Rešenje” razmotreni su neki evropski modeli za manjinske grupe, koji se često predlažu kao moguća rešenja za sever.  Razmotreno je šta, u poređenju sa Ahtisarijevim planom, nude često predlagani modeli - Ohridski sporazum u Makedoniji, autonomija Vojvodine, Južni Tirol i Katalonija. Prema ovoj analizi Kosovo je, kada su manjine u pitanju, daleko ispred ovih regiona kada je reč o upotrebi jezika, položaju medija i religije ali iza Katalonije, kada su u pitanju finansije, sudstvo, zdravstvena zaštita i policija.

Prema ovoj analizi, Kosovo je jedina oblast gde su, kako se navodi “ne-većinske zajednice izjednačene u pravima sa većinskom zajednicom”.

Bivši pregovarač prištinskog tima, Veton Suroi, kazao je na debati da Kosovo ni jednog trenutka nije izašlo sa konkretnim predlogom i pametnim predlozima o prevazilaženju političkih problema na Kosovu.

“Kosovo je proglasilo nezavisnost u veoma teškom momentu, provlačeći se kroz iglene uši. Odmah sutradan, nakon tog proglašenja, trebalo je da shvate da se Srbija prostire do teritorija kojima kosovska vlast ne upravlja. Kosovo je u ovaj poslednji pregovarački proces ušlo potpuno nepripremljeno prihvatajući npr. načeno formiranje Asocijacije srpskih opština bez priznavanja nezavisnosti Kosova što je mimo Ahtisatijevog plana i Ustava Kosova ili npr. formiranje fonda za razvoj severa  Kosova”, kazao je Suroi.

Poslanica u Skupštini Kosova, Rada Trajković, (JSL) kaže da je međunarodna zajednica zajedno sa Albancima pripremila mapu puta za nezavisno Kosovo koja se godinama sprovodi kroz Ahtisarijev plan.

“Srpska država je kroz Platformu ponudila svoju verziju rešenja koje bi dovelo do normalizacije stanja s tim što zaista ne idu priznanja ali sa prihvatanjem intitucija sa kojima se može sarađivati. Ja mislim da je to veliki kompromis”, rekla je Trajkovićeva.

Iljir Deda, direktor KIPRED-a, misli da se trenutno ulazi u kritičnu fazu dijaloga naročito kada je reč o severu.

“Kada smo u nedostatku vremena, kao što je sada situacija, onda će Evrospka Unija probati da nametne rešenje za sever. Ako to rešenje bude kao što oni planiraju neka posebnost za sever onda to neće voditi normalizaciji već povećanju tenzija”, kaže u izjavi za Radio KIM Iljir Deda.

Azem Vlasi, savetnik premijera Kosova za spoljne poslove kazao je nakon debate u izjavi KIM radiju da će proisteći najbolja rešenja iz dijaloga samo ukoliko se obe strane rukovode Ahtisarijevim planom.

“Nema nikakve veze što taj plan Srbija ne priznaje jer se radi o stvarima koje se tiču unutrašnjosti Kosova odnosno položaja Srba na Kosovu. To nije plan za Srbiju. Ahtisarijev plan je plan za Kosovo”, rekao je Vlasi.

Osima analize “Rešenje” danas je predstavljena i studija "Ukloniti maglu konflikta"  Kosovskog instituta za mir, koja se bavi problemom severa Kosova i političkim dešavanjima nakon 1999. godine.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017