Vesti
Religija

Zvečan proslavlja gradsku slavu

Iako su prošla dva dana od Đurđevdana, Opština Zvečan tek danas proslavlja svoju gradsku slavu. Danas se po kalendaru Srpske pravoslavne crkve slavi Markovdan.
Zvečan proslavlja gradsku slavu
Proslava gradske slave Zvečana (Foto KoSSev)

Proslava Đurđevdana, gradske slave Zvečana, započeta liturgijom i presecanjem slavskog kolača i crkvi Svetog Đorđa.

U prisustvu većeg broja okupljenih i vernika, liturgiju je uz sasluživanje lokalnih sveštenika služio iguman manastira Banjska, Danilo.

Prisutni su bili i predsednik Privremenog organa Ivan Todosijević, uz gradonačelnika Zvečana (po kosovskom sistemu) Dragišu Milovića, a bilo je prisutno i više čelnika lokalnih institucija.

Todosijević je čestitao slavu svima koji je proslavljaju i poželeo da u miru i sa dobrim zdravljem obeleže današnji dan.Ostale vesti

Dan Svete Trojice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.
  • 04.06.2023
U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023