Vesti
Religija

Zvaničnici Srbije čestitali praznik

Najviši državni zvaničnici Srbije čestitali su predstojeći Uskrs svima koji ga slave danas.
Zvaničnici Srbije čestitali praznik
Vaksršnja jaja, rad Olivere Radić (Foto Kim arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Uskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim pravoslavnim vernicima koji ga slave, saopšteno je iz predsednikovog kabineta.

„Slaveći trijumf Večnoga nad neprolaznim, Vama, episkopatu, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima od srca čestitam Vaskrs Sina Božijega. Najveći hrišćanski praznik – to večito svedočanstvo novog života – i ove godine proslavljamo u vremenima iskušenja sa kojim se susreću i naša Otadžbina i slavni srpski narod, ali i celo čovečanstvo. Želim da Vaskrs bude najsnažniji podsticaj da, odlučno gledajući unapred, nastavimo da unapređujemo našu Republiku Srbiju“, istakao je Vučić.

I premijerka Ana Brnabić je u čestitki navela da je Uskrs simbol pobede života, ljubavi, spokoja i dobrog.

"Zajedništvo i solidarnost proveli su nas kroz izazovno vreme, i biće ključni i u periodu koji je pred nama. Međusobno uvažavanje i poštovanje, ljubav i tolerancija su neprolazne vrednosti na koje nas Vaskrs podseća. Ovaj najradosniji hrišćanski praznik daje nam motiv da iznova činimo dobro jer tako postajemo još bolji ljudi", napisala je Brnabić.

U ime članova Vlade Srbije i u svoje lično ime, Brnabić je poželela da vernici koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru, praznične dane provedu u dobrom zdravlju, ljubavi i duhovnom miru.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić čestitao je Uskrs Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru.

Dačić je u čestitki poželeo SPC i vernicima da "najveći praznik provedu u miru i slozi sa bližnjima".

"Vaskrs nas uči da su mir, sloga i poštovanje jedini put kojim ćemo sačuvati sebe, svoj narod i zemlju. Neka i ovaj Vaskrs bude dan kada gledamo napred, bez obzira na sva iskušenja, zato što Srbija i njen narod veruju u svoju budućnost i svoj prosperitet", naveo je predsednik Skupštine, a preneo njegov kabinet.

Čestitke povodom predstojećeg največeg hrišćanskog praznika uputili su i potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

 

 Ostale vesti

Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022
Počeo Petrovski post
Post Svetih Apostola koji se često naziva i Petrovski, Petropavlovski ili letnji počeo je danas. Ove godine traje tri sedmice i jedan dan.
  • 20.06.2022
Trojičin dan obeležen u selu Vrbičane kod Prizrena
Posle trojičindanske liturgije koju je služio iguman Mihailo u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, pedesetak raseljenih Srba iz planinskog sela Vrbičane se uputilo u svoje selo da obeleže slavu crkve posvećene prazniku silaska Svetoga Duha na apostole u narodu poznatijem kao Svete Trojice.
  • 13.06.2022
Sveta Trojica u Gračanici i Skulanevu
Svetom liturgijom i litijom kroz Gračanicu obeležen je prvi dan praznika Svete Trojice. U Skulanevu se proslavlja seoska slava.
  • 12.06.2022
Danas su Svete Trojice, zašto se nose venčići

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika - dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

  • 12.06.2022
Desetak Srba obišlo groblje u Prištini na Zadušnice
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Kao i ranijih godina, u većem delu grobljanske parcele primetan je korov, a još uvek se mogu videti i polomljeni ili oštećeni nadgrobni spomenici.
  • 11.06.2022