Vesti
Religija

Zvaničnici čestitali Vaskrs

Povodom predstojećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa srpski politički predstavnici u kosovskim institucijama uputili su čestitke vernicima.

Zvaničnici čestitali Vaskrs
Ilustracija (Foto mojkontakt.org)

Kostić: Vaskrs će biti izvor nade za bolju budućnost

Uz tradiocionalni pozdrav „Hristos Voskrese“, najradosniji hrišćanski praznik čestitao je i predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić.

„Poštovani sugrađani, u svoje ime i ime opštine Gračanica čestitam vam najveći hršćanski praznik Vaskrs, sa željom da praznične dane provedete u blagostanju i veselju u krugu svojih najmilijih, ali i u ljubavi, toleranciji, međusobnom uvažavanju i razumevanju među ljudima. Uveren sam da će Vaskrs, kao simbol pobede života, biti putokaz i izvor nade za bolju budućnost svih nas“.

B. Stojanović: U duhu praznika verujmo u mir, slogu i međusobno uvažavanje

Zamenik premijera Branimir Stojanović čestitao je vernicima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve, pedstojeći praznik tradicionalnim pozdravom: Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!

„Vaskrs je praznik Hristovog vaskrsenja, praznik pobede života nad smrću, praznik koji bi u nama trebao da podstakne najveće hrišćanske vrednosti: ljubav, praštanje i razumevanje. Stoga u duhu najradosnijeg praznika verujmo u mir, slogu i međusobno uvažavanje. Uz praštanje suočimo se sa iskušenjima koja nam predstoje“.

Stojanović je svim hrišćanskim vernicima poželeo da najradosniji praznik provedu u miru, dobrom zdravlju i blagostanju, okruženi porodicom i prijateljima.

Dalibor Jevtić čestitao Uskrs

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić uputio je čestitku svim hrišćanskim vernicima povodom nastupajućeg najradosnijeg praznika.

„Neka radost Vaskrsa ispuni vaša srca i domove i udahne optimizam, nadu i snagu za preko potrebno stvaranje lepše i prosperitetnije budućnosti. Vaskrs je nadahnuće za jačanje međusobnog razumevanja i širenja plemenitosti . Poručujem sugrađanima da razmišljamo o zajedništvu i miru, i svim ostalim vrednostima na kojima želimo graditi sebe i društvo oko nas. Praznični dani su prilika da pokažemo svoju snažnu opredeljenost ka istinskim vrednostima, nepokolebljivost dobrog, ispravnog i humanog“, navodi se u čestitci.

Simić: Vasks dočekujemo uz izazove i teškoće

Najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, srpski narod dočekuje suočen sa velikim iskušenjima i teškoćama, smatra predsednik Srpske liste Slavko Simić.

„Našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji čuva najstarije i najveće srpske svetinje, danas je pre svega potrebna bratska ljubav, jedinstvo i podrška celog srpskog naroda, zato sam uveren da ćemo i uz podršku srpske pravoslavne crkve i naše vere, istrajati na putu borbe za parvo i pravdu, i pobediti sve probleme koji nam izgledaju nerešivi“, navodi Simić.

Simić je čestitke uputio hrišćanskim vernicima koji Vaskrs slave po Julijanskom i Gregorijanskom kalendaru, poželevši da ovaj najradosniji praznik, svi zajedno dočekamo i obeležimo jedinstveno u miru, radosti i toplini iskrene vere, sa svojim porodicama.

Čestitku je u ime Srpske liste ali i Pokreta socijalista uputio i Aleksandar Jablanović.
„Svim hrišćanskim vernicima koji u nedelju slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs, želimo da dane praznika provedu sa svojim bližnjima u miru, zdravlju i ljubavi“, naveo je Jablanović.


Petrović: Praznik provedite u božjem miru i dobrom zdravlju

Najradonskiji hrišćanski praznik episkopu raško-prizrenskom Teodosiju i svim vernicima čestita i predsednik Samostalne liberalne stranke i potrpredsednik u Skupštini Kosova Slobodan Petović.

“Svim vernicima koji slave vaskrsenje Hristovo, čestitam Vaskrs. Želim da praznik provedete u božjem miru i dobrom zdravlju, okruženi porodicom i prijateljima. Neka vam praznični dani ispune domove radošću i blagostanjem. Hristos Voskrese!“

Rašić: Poštujući tradicije i vrednosti čuvamo naše identitete

Predsednik Progresivno demokratske stranke i poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić čestitao je poglavaru Srpske pravoslavne crkve partijarhu Irineju, episkopu Raško – prizrenske eparhije Teodosiju, sveštenstvu, vernicima i svim građanima Vaskrs.

“Želim da praznične dane provedemo u duhovnom i sveopštem miru, razumevanju i toleranciji među vernicima, prijateljima i komšijama. Poštujući tradicije i vrednosti čuvamo naše identitete, i verujući u sebe možemo napraviti još kvalitetnije društvo“, navodi se u uskršnjoj čestitki Rašića.

Tomić: Vaskrs je praznik koji nas opominje da ne odustajemo

Direktor Kancelarije za pitanja zajednica Ivan Tomić čestitao je svim hrišćanskim vernicima najradosniji praznik Vaskrs, uz želju da ga proslave u zdravlju, miru, radosti i blagostanju.

„Radosni praznik Hristovog vaskrsenja je praznik koji nas opominje da ne odustajemo, već da verujemo u bolje sutra. Praznik mira, ljubavi i obnovljene nade, neka nas osnaži i da nam snagu da složno i posvećeno radimo za dobrobit svih ljudi, bez obzira na međusobne različitosti“.
Uz tradiocionalni pozdrav: Hristos voskrse – Vaistinu voskrse, Tomić je svima koji slave poželeo da praznik provedu u dobrom zdravlju okruženi porodicom i prijateljima.

Hodžić: Praznik proslavite u krugu najdražih

Glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić čestitala je Uskrs svim građanima.

“U ime opštinske administracije Severna Mitrovica i u svoje lično ime čestitam Vam najradosniji hrišćanski praznik sa željom da ga proslavite u krugu svojih najdražih, u radosti, blagostanju i veselju - navela je Hodžić u čestitki.

 Ostale vesti

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022
SPC i vernici obeležavaju Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2022