Vesti
Religija

Zvaničnici čestitali Vaskrs

Povodom predstojećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa srpski politički predstavnici u kosovskim institucijama, kao i predstavnici političkih partija uputili su čestitke vernicima.
Zvaničnici čestitali Vaskrs
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Popović: Učvrstimo se u veri i slozi

Tradicionalnim hrišćanskim pozdravom Hristos voskrese-Vaistinu voskrese, predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, čestita najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs svim pravoslavnim vernicima kao i sveštenstvu i monaštvu Eparhije raško-prizrenske.

“Vaskrs je praznik ljubavi i mira, vreme kada zaboravljamo loša dela i kada jedni drugima treba da pružamo ruku pomirenja. Vaskršnje službe treba da nas okupe i podsete na viševekovnu tradiciju naših predaka i učvrste nas u veri i slozi. Čuvajmo svoju veru i nikada lične interese ne smemo stavljati ispred interesa naroda i sveopšteg dobra naše crkve. Neka ovaj praznik pokaže da su dobre porodične i komšijske veze, uprkos brojnim iskušenjima, ostale osnova i trajno bogatsvo našeg naroda“ , naveo je predsedik opštine Gračanica Srđan Popović u vaskršnjoj poruci pravoslavnim vernicima.

Jevtić: Slaveći Vaskrs obnavlja se nada u bolje sutra

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić uputio je čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju, Njegovom preosveštenstvu vladiki Teodosiju, sveštenstvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

“Slaveći radostan dan Hristovog vaskrsenja, obnavlja se vera i nada u bolje sutra, jača solidarnost među ljudima i afirmišu vrednosti na kojima se gradi bolje i uspešnije društvo. Verujem da će vaskršnji praznici na poseban način da podstaknu zajedništvo, ojačaju međusobno poštovanje na zadovoljstvo i prosperitet svih ljudi. Radost Vaskrsa neka bude nadahnuće za jačanje međusobnog razumevanja, širenja plemenitosti i stvaranje sigurnije budućnosti za svakog pojedinca“, stoji u čestitki Jevtića.

Hodžić: Praznik proslavite u krugu porodice

Šefica Opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić čestitala je sveštenstvu i svim vernicima Uskrs uz želju da predstojeće praznične dane dočekaju u dobrom zdravlju, duhovnom miru, radosti i slozi u krugu porodice i prijatelja.

"Svim vernicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, u veri i nadi da će ovaj praznik doneti mir i blagostanje i da će ga provesti okruženi sa svojim najmilijima u dobrom zdravlju i sreći", poručila je Hodžić.

SLS: Praznične dane provedite u radosti, zdravlju i ljubavi

Poslanik Skupštine Kosova i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović čestitao je Vaskrs svim pravoslavnim vernicima, poželevši im da praznične dane provedu u krugu najmilijih.

"Svojom nesebičnom žrtvom, Hrist je naučio ljude kolika je veličina praštanja i ljubavi, ali i koliko pogubna može biti nesvesnost. Zato jedna od glavnih poruka Vaskrsa je da ako praštamo, pobeđujemo sve zlo, nastavljamo noseći mir i sklad u sebi, poštujući univerzalne vrednosti hrišćanstva", stoji u saopštenju SLS-a.

PKS: Uskrs provedite u miru

Partija Kosovskih Srba svim pravoslavnim vernicima čestita najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, sa željom da praznik provedu u miru, radosti i blagostanju sa svojim najbližima.Ostale vesti

Gračanica: Obeležen Savindan
U manastiru Gračanica je svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležen Savindan, praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i zaštitniku prosvetnih ustanova. Takođe, u Narodnoj biblioteci dodeljena su priznanja najaktivnijim čitaocima, a pesnik Ratko Popović predstavio je 29. izdanje zbornika radova učenika osnovnih i srednjih škola "Prvo perje" i "Neobično plavo".
  • 27.01.2021
Danas je Sveti Sava, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

  • 27.01.2021
SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021