Vesti
Religija

Zvaničnici čestitali Božić

Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
Zvaničnici čestitali Božić
Ilustracija

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je Božić sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve kao i svim pravoslavnim vernicima.

„Vreme koje je iza nas bilo je puno teškoća i još jednom je pokazalo koliko su nam važni zdravlje, zajedništvo i humanost. Neka predstojeći najradosniji hrišćanski praznik Rođenja Hrista Spasitelja probudi u nama istinsku veru za opstankom, neka nas ispuni ljubavlju i bratskom slogom i neka radost Božića ostane večna pobeda života“, naveo je Popović u čestitki uz tradicionalni pozdrav Mir Božiji - Hristos se rodi.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević takođe je upitio čestitke povodm rođenja Isusa Hrista.

„Želim Vam srećno i blagosloveno obeležavanje rođenja Hristovog u nadi da će mir, strpljenje i ljubav nastaniti naša srca. Kao i naši preci koji su kroz istoriju prolazili kroz teška vremena, situacije i iskušenja, sa verom u srcu i zajedništvo, uspeli su da iz svega toga izađu jači i složniji. Ovaj praznik treba da nas nadahne da negujemo vrednosti zajedništva, mira i sloge i da nam da snagu da se izborimio sa svim izazovima i teškoćama“, naveo je u čestitki Radojević.

Zamenik kosovskog premijera i ministar lokalne samouprave, Goran Rakić, uputio je najiskrenije čestitke svim hrišćanskim vernicima.

"Želim vam da najradosniji praznik Hristovog rođenja provedete sa najbližima, u miru, sreći i duhovnom blagostanju. Neka nas vera u Boga podseti na neprolazne vrednosti zajedništva i podstakne na međusobno razumevanje, poštovanje, toleranciju i ljubav prema svima. Uz najiskrenije čestitke, dobro zdravlje i napredak. Mir Božji, Hristos se rodi!”, poručio je Rakić.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je Božić i predstojeću Pravoslavnu Novu godinu Mitropolitu dabrobosanskom i predsedniku Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve Hrizostomu, episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske Pravoslavne Crkve.

”Neka nam Bogomladenac Hristos pomogne da izgradimo međusobnu slogu, jedinstvo i prekopotreban mir u našim srcima jer je to najbolja odbrana od svakog zla. Neka nas svetlost Hristovog rođenja očisti, prosveti i obasja put ka večnom i neprolaznom. Ovih svetih dana se molitveno sećamo potlačenih, poniženih, bolesnih i svih ljudi dobre volje sa željom da i oni predstojeće praznike provedu u miru, radosti i blagostanju“, navodi se u čestitki Jevtića.

Narodni poslanici sa Kosova u Skupštini Srbije Danijela Vujičić, Ljubomir Marić i Milan Savić čestitali su svim građanima srećan Božić uz poruku da se u radosne božićne dane obnavljaju vera i nada u istinske vrline, koje su oduvek bile temelj svakog napretka i uspeha Srbije.

"Mi na Kosovu i Metohiji smo uvek znali da se budućnost može graditi samo na pravim vrednostima, na pravdi, na poštovanju drugih, ali i na samopoštovanju i odbrani prava srpskog naroda i srpske države", ističe se u čestitki.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je građanima pravoslavne vere, vladici Teodosiju, vojnicima Kfora, predstavnicima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija koje deluju i žive na Kosovu, čestitao Božić.

„Božić vraća osećaj jedinstva, solidarnosti, razumevanja i međusobne tolerancije. Stoga, na ovaj dan, razmislimo više o onima koji prolaze kroz teške dane, pružimo ruku da im učvrstimo nadu i veru. U ime Vlade Republike Kosovo i u moje ime želim da vam izrazim najiskrenije čestitke sa željom da ljubav, sloga i prosperitet vladaju u svakom domu i svakoj porodici. Želim da ovaj praznik provedemo u miru, zdravlju, sreći i poštovanju jedni prema drugima“, navodi se u čestitki Hotija.

V.d. predsednica Kosovo Vjosa Osmani čestitala je građanima pravoslavne veroispovesti Božić.

"Mir, tolerancija i poverenje neka vladaju svakoga dana u vašim životima. Na ovaj praznik neka oživi nada i vera u jačanje humanizma i mađuljudske solidarnosti".

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, čestitala je Božić po julijanskom kalendaru.

„Zadovoljstvo mi je da svim pravoslavnim vernicima koji Badnji dan i Božić slave po julijanskom kalendaru, uputim srdačne čestitke, uz iskrenu želju da Božić proslavite u miru, spokoju, zdravlju, radosti, i u krugu svojih najbližih i najdražih“, napisala je Hodžić u čestitki.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov, čestitao je Božić.

“Božić je praznik tolerancije, darivanja, porodičnog okupljanja, zajedništva i sreće u koji nas veže naš krst pravoslavni. Vama draga braćo i sestre na Kosovu i Metohiji želim da ga provedete u miru, sreći, zdravlju u krugu porodice i prijatelja, dočekate i pomolite se rođenju Isusa Hrista sina Božjeg u našim pravoslavnim hramovima poštujući mere u cilju zaštite sebe i najbližih. Da vam ova godina donese sreću i blagostanje i svima zdravlje svom srpskom rodu, a posebno vama na Kosovu i Metohiji”, istakao je Arlov.

GI “SDP” svim vernicima čestita najradosniji hrišćanski praznik.

“Neka nam Božić donese snagu da se izborimo sa svim izazovima pred nama”, ističe se u čestitki.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022