Vesti
Religija

Zvaničnici čestitaju Božić

Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su građanima čestitke povodom sutrašnjeg praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
Zvaničnici čestitaju Božić
Ilustracija

Jevtić: Da vam Božić donese radost

Odlazeći potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je Badnji dan, Badnje veče i Božić svim pravoslavnim vernicima koji ovaj praznik proslavljaju po Julijanskom kalendaru.
”Neka praznik mira, nade i ljubavi darovanih nam kroz rođenje Hrista budu osnovna pokretačka i stvaralačka snaga u našem životu. Želim da vam Božić donese mnogo radosti, zdravlja, uspeha i poštovanja. Božić nas podseća na one koji su nam najbliži, najmiliji i zato je poruka razumevanja i solidarnosti koju ovaj praznik nosi u sebi danas važnija nego ikad za sve”, stoji u čestitki Jevtića.

Jevtić poručuje da “najradosniji praznik treba da nas podstiče i snaži da pokazujemo ljubav, ukazujemo na pravi put i dobro”.

Popović: Da više nego ikada pokažemo slogu

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je Božić sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve kao i svim pravoslavnim vernicima.
„U vremenima velikih iskušenja i nepresušne borbe da više nego ikada pokažemo slogu i jedinstvo kako bi zajednički odoleli svim problemima i očuvali nacionalni identitet moramo ostati posvećeni negovanju najvećih hrišćanskih vrednosti. Pokažimo spremnost da činimo dobro drugima i da dobro ne merimo. Budimo svi, bolji i plemenitiji i nastavimo da zajednički gradimo duhovnu snagu, poštovanje i toleranciju.

Petrović: Neka se duh sloge i dogovora prenese na sve

Predsednik Samostalne liberalne sranke Sloboda Petrović je čestitao Božić uz poruku da radost ispuni srca i domove vernika sa puno Božjeg blagoslova i ujedini ih oko neprolaznih civilizacijskih vrednosti mira, ljubavi i poštovanja.

“Neka nam Blagomladenac svima donese dobro zdravlje, uspeh i napredak, podari snage i ojača naše ljudske slabosti i veru, međusobno poverenje, solidarnost i razumevanje. Neka se duh sloge i dogovora koji krasi ovaj praznik prenese na sve dane koji predstoje”, navodi se u čestitki.

Živić: Da nas Božić podstakne na razumevanje

Svim vernicima koji Božić proslavljaju po Julijanskom kalendaru ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić uputila je čestitke.

“Neka Vam Badnje veče i Božić donesu dobro zdravlje, uspeh i napredak, ispune vaše domove toplinom, radošću i slogom. I neka nas najradosniji hrišćanski praznik podstakne na razumevanje među ljudima, osnaži vrline mira i solidarnosti i da nam snagu da se izborimo sa svim izazovima. Hristos se rodi! Srećan Božić”, navodi se u čestitki ministarke Živić.

 

 Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020