Vesti
Religija

Zvaničnici čestitaju Božić

Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su građanima čestitke povodom sutrašnjeg praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
Zvaničnici čestitaju Božić
Ilustracija

Jevtić: Da vam Božić donese radost

Odlazeći potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić čestitao je Badnji dan, Badnje veče i Božić svim pravoslavnim vernicima koji ovaj praznik proslavljaju po Julijanskom kalendaru.
”Neka praznik mira, nade i ljubavi darovanih nam kroz rođenje Hrista budu osnovna pokretačka i stvaralačka snaga u našem životu. Želim da vam Božić donese mnogo radosti, zdravlja, uspeha i poštovanja. Božić nas podseća na one koji su nam najbliži, najmiliji i zato je poruka razumevanja i solidarnosti koju ovaj praznik nosi u sebi danas važnija nego ikad za sve”, stoji u čestitki Jevtića.

Jevtić poručuje da “najradosniji praznik treba da nas podstiče i snaži da pokazujemo ljubav, ukazujemo na pravi put i dobro”.

Popović: Da više nego ikada pokažemo slogu

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je Božić sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve kao i svim pravoslavnim vernicima.
„U vremenima velikih iskušenja i nepresušne borbe da više nego ikada pokažemo slogu i jedinstvo kako bi zajednički odoleli svim problemima i očuvali nacionalni identitet moramo ostati posvećeni negovanju najvećih hrišćanskih vrednosti. Pokažimo spremnost da činimo dobro drugima i da dobro ne merimo. Budimo svi, bolji i plemenitiji i nastavimo da zajednički gradimo duhovnu snagu, poštovanje i toleranciju.

Petrović: Neka se duh sloge i dogovora prenese na sve

Predsednik Samostalne liberalne sranke Sloboda Petrović je čestitao Božić uz poruku da radost ispuni srca i domove vernika sa puno Božjeg blagoslova i ujedini ih oko neprolaznih civilizacijskih vrednosti mira, ljubavi i poštovanja.

“Neka nam Blagomladenac svima donese dobro zdravlje, uspeh i napredak, podari snage i ojača naše ljudske slabosti i veru, međusobno poverenje, solidarnost i razumevanje. Neka se duh sloge i dogovora koji krasi ovaj praznik prenese na sve dane koji predstoje”, navodi se u čestitki.

Živić: Da nas Božić podstakne na razumevanje

Svim vernicima koji Božić proslavljaju po Julijanskom kalendaru ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Dijana Živić uputila je čestitke.

“Neka Vam Badnje veče i Božić donesu dobro zdravlje, uspeh i napredak, ispune vaše domove toplinom, radošću i slogom. I neka nas najradosniji hrišćanski praznik podstakne na razumevanje među ljudima, osnaži vrline mira i solidarnosti i da nam snagu da se izborimo sa svim izazovima. Hristos se rodi! Srećan Božić”, navodi se u čestitki ministarke Živić.

 

 Ostale vesti

Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020