Vesti
Religija

Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan

Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Sa prethodnih slava (Foto Radio Goraždevac)

Žitelji Goraždevca veruju da je Sveti Jeremija njihov zaštitnik, zahvaljujući kojem je ovo selo opstalo i u najtežim vremenima.

Svetom proroku Jeremiji posvećena je jedna od najstarijih srpskih crkava – Brvnara iz 14. veka, na koju su Goraždevčani ponosni.

Ovogodišnja slava Goraždevca, Sveti Jeremija, biće obeležena uz brojne goste koji potiču iz ovih krajeva, kao i goste iz bratskih opština.

Svečanost počinje liturgijom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u 8 časova.

Svečana litija i rezanje slavskog kolača u crkvi Sv.Jeremije predviđeno je od 9:30 časova.

Čestitke gostiju ovogodišnjem domaćinu slave obaviće se nakon 13 časova.

Privremenog organ za opštinu Peć najavio je i kratak kulturno-umetnički program i svečani ručak za goste.Ostale vesti

Poziv za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu
Odbor za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija sakuplja sredstva za obnovu ovog hrama poznatog i kao Rajkova crkva.
  • 16.08.2022
Sveti Stefan, slava manastira Banjska
Svetom arhijerejskom liturgijom koju služi vladika raško – prizrenski Teodosije, jutros je počelo obeležavanje slave manastira Banjska -hramovne slave ove zadužbine Svetog kralja Milutina, Prenos moštiju Svetog Arhiđakona Stefana.
  • 15.08.2022
Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022