Vesti
Religija

"Zemlja srpska ne može biti tuđa, nego srpska"

Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe na KiM da ostanu i poručio da "srpska zemlja ne može biti tuđa, nego srpska". Patrijarha Irineja je u porti hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici dočekao veliki broj vernika među kojima je bilo najviše dece.
Patrijarh Irinej u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

"Vi morate doneti sudbonosnu odluku, to nije odluka pojedinca, to je odluka srpskog naroda, da ostanete ovde gde ste", poručio je okupljenima patrijarh srpski Irinej.

On je pozvao Srbe na jedinstvo i istakao da „Kosovo nije prazno od Srba“ i da ga posebno raduje što se deca rađaju na Kosovu.

„Crkva se moli za svoj narod na KiM. Srbija i SPC misli i bori se za svoj narod na Kosovu“, rekao je patrijarh srpski i istakao da „ono što smo primili od predaka moramo ostaviti u nasleđe“.

“Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi kako Kosovo treba ili podeliti ili nekim kompromisom rešiti, ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko, a daleko su od svega onoga što je srpsko”, kazao je patrijarh.

Podsetivši da je blizu 20 godina živeo u Prizrenu, patrijarh Irinej je rekao da ne može da zamisli da “moj Prizren ode nekom drugom narodu, koji je bio prestonica kod dva vladara, da je poklonimo…Pa ko poklanja kuću svoju nekome, nego je čuva kao dar Božji?”, upitao je patrijarh srpski.

On je kazao i "da smo za kompromis, ali onakav po kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji" jer, istakao je, "srpska zemlja ne može biti tuđa, već srpska".

“Mi želimo kompromis i molimo se Bogu da dođe do kompromisa, ali kompromisa u kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji, a narodu albanskom, da im se da puno pravo dostojanstva ljudskoga, da imaju svoj jezik… No zemlja srpska ne može biti tuđa nego srpska. Istina je da ono što se da i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno. Bile su okupacije, i ovo je vrsta okupacije, no to je vreme koje traje i to ne traje večno. Nađe se drugo rešenje”, podvukao je patrijarh Irinej.

On je rekao da je to stav naše Crkve, i da ne odstupaju od toga, te da će se na svaki mogući način, dopuštenim sredstvima, boriti i ubeđivati “one koji tako lako i štedro dele i daruju drugima ono što nije njihovo, da promene mišljenje”.

KiM je naša najsvetija zemlja, ono što je za Izrael Jerusalim i Palestina to je za nas KiM sa svetim zadužbinama, svetinjama, manastirima, crkvama i grobovima, naglasio je patrijarh Irinej i dodao da ima znakova da se nešto i menja u našu korist, te izrazio nadu da će se tako i nastaviti.

“I da Srbi i Srbija ovom prilikom, drugom kosovskom prilikom, sačuva ove blagoslovene prostore i svoj blagosloveni narod koji ovde živi na temeljima, pored grobova svojih vekovima”, rekao je patrijarh srpski.

Irineja su u Kosovskoj Mitrovici dočekali pored vladike raškoprirenskog Teodosija sa sveštenstvom i članovi crkvenog hora „Branislav Nušić“, kao i predstavnici Srpske liste na čelu sa predsednikom Goranom Rakićem.

Patrijarh Irinej boravi na Kosovu peti dan.

 

 Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022