Vesti
Religija

"Zemlja srpska ne može biti tuđa, nego srpska"

Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe na KiM da ostanu i poručio da "srpska zemlja ne može biti tuđa, nego srpska". Patrijarha Irineja je u porti hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici dočekao veliki broj vernika među kojima je bilo najviše dece.
Patrijarh Irinej u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

"Vi morate doneti sudbonosnu odluku, to nije odluka pojedinca, to je odluka srpskog naroda, da ostanete ovde gde ste", poručio je okupljenima patrijarh srpski Irinej.

On je pozvao Srbe na jedinstvo i istakao da „Kosovo nije prazno od Srba“ i da ga posebno raduje što se deca rađaju na Kosovu.

„Crkva se moli za svoj narod na KiM. Srbija i SPC misli i bori se za svoj narod na Kosovu“, rekao je patrijarh srpski i istakao da „ono što smo primili od predaka moramo ostaviti u nasleđe“.

“Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi kako Kosovo treba ili podeliti ili nekim kompromisom rešiti, ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko, a daleko su od svega onoga što je srpsko”, kazao je patrijarh.

Podsetivši da je blizu 20 godina živeo u Prizrenu, patrijarh Irinej je rekao da ne može da zamisli da “moj Prizren ode nekom drugom narodu, koji je bio prestonica kod dva vladara, da je poklonimo…Pa ko poklanja kuću svoju nekome, nego je čuva kao dar Božji?”, upitao je patrijarh srpski.

On je kazao i "da smo za kompromis, ali onakav po kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji" jer, istakao je, "srpska zemlja ne može biti tuđa, već srpska".

“Mi želimo kompromis i molimo se Bogu da dođe do kompromisa, ali kompromisa u kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji, a narodu albanskom, da im se da puno pravo dostojanstva ljudskoga, da imaju svoj jezik… No zemlja srpska ne može biti tuđa nego srpska. Istina je da ono što se da i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno. Bile su okupacije, i ovo je vrsta okupacije, no to je vreme koje traje i to ne traje večno. Nađe se drugo rešenje”, podvukao je patrijarh Irinej.

On je rekao da je to stav naše Crkve, i da ne odstupaju od toga, te da će se na svaki mogući način, dopuštenim sredstvima, boriti i ubeđivati “one koji tako lako i štedro dele i daruju drugima ono što nije njihovo, da promene mišljenje”.

KiM je naša najsvetija zemlja, ono što je za Izrael Jerusalim i Palestina to je za nas KiM sa svetim zadužbinama, svetinjama, manastirima, crkvama i grobovima, naglasio je patrijarh Irinej i dodao da ima znakova da se nešto i menja u našu korist, te izrazio nadu da će se tako i nastaviti.

“I da Srbi i Srbija ovom prilikom, drugom kosovskom prilikom, sačuva ove blagoslovene prostore i svoj blagosloveni narod koji ovde živi na temeljima, pored grobova svojih vekovima”, rekao je patrijarh srpski.

Irineja su u Kosovskoj Mitrovici dočekali pored vladike raškoprirenskog Teodosija sa sveštenstvom i članovi crkvenog hora „Branislav Nušić“, kao i predstavnici Srpske liste na čelu sa predsednikom Goranom Rakićem.

Patrijarh Irinej boravi na Kosovu peti dan.

 

 Ostale vesti

Počeo mesec Ramazana
Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je u sredu uveče. Narednih 30 dana muslimani će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.
  • 23.03.2023
Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obeležavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vreme na ovaj dan, tako će biti celog proleća.

  • 22.03.2023
Otac Sava: Pokajanje predstavlja novi način života

„Pokajanje označava promenu uma, srca, načina života, prioriteta u životu. To je jedna celovita promena čoveka koja nije samo stvar jednoga trenutka, mogu da se pokajem što sam izašao napolje a nisam poneo kišobran, a pada kiša, to nije pokajanje, ovo je nešto mnogo dublje i to je zapravo jedna duboka unutrašnja spoznaja“, kazao je na duhovnoj tribini „Pokajanje kao promena uma i načina života“, arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

  • 22.03.2023
Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023