Vesti
Religija

Zbog uskršnje čestitke napali ambasadora na Fejsbuku

Britanskog ambasadora na Kosovu, koji je povodom Uskrsa objavio poruku mira na Fejsbuku, napale su desetine "prijatelja" Albanaca.

Ambasador Rori O Konel je jutros na svom Fejsbuk profilu objavio čestitku pravoslavnim vernicima povodom najvećeg hrišćanskog praznika:

"Želim da pošaljem tople pozdrave pravoslavnoj zajednici koja slavi Uskrs na Kosovu i širom sveta, poželevši im da u miru i sreći proslave praznik."

Ispod čestitke na srpskom jeziku objavljen je i prevod na albanski i engleski, a ambasadorovim "prijateljima" Albancima na ovoj društvenoj mreži je zasmetalo što se obratio prvo na srpskom jeziku.

"Albanski, albanski mora prvo gospodine, ili idite tamo gde je zvaničan jezik srpski."

"Poštovani ambasadore, ne znam da li znate da je u Republici Kosovo prvi jezik albanski, a ne srpski."

"Gospodine ambasadore, ne znam da li imate u vidu da se nalazite na albanskoj zemlji,..."

"I bez Zajednice (srpskih opština) albanski je drugi jezik, a sa Zajednicom će možda nestati."

Inače, Rori O Konel je na Kosovu ambasador Velike Britanije od prošle godine, a osim maternjeg engleskog govori i albanski i srpski jezik.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022