Vesti
Religija

Zbog uskršnje čestitke napali ambasadora na Fejsbuku

Britanskog ambasadora na Kosovu, koji je povodom Uskrsa objavio poruku mira na Fejsbuku, napale su desetine "prijatelja" Albanaca.

Ambasador Rori O Konel je jutros na svom Fejsbuk profilu objavio čestitku pravoslavnim vernicima povodom najvećeg hrišćanskog praznika:

"Želim da pošaljem tople pozdrave pravoslavnoj zajednici koja slavi Uskrs na Kosovu i širom sveta, poželevši im da u miru i sreći proslave praznik."

Ispod čestitke na srpskom jeziku objavljen je i prevod na albanski i engleski, a ambasadorovim "prijateljima" Albancima na ovoj društvenoj mreži je zasmetalo što se obratio prvo na srpskom jeziku.

"Albanski, albanski mora prvo gospodine, ili idite tamo gde je zvaničan jezik srpski."

"Poštovani ambasadore, ne znam da li znate da je u Republici Kosovo prvi jezik albanski, a ne srpski."

"Gospodine ambasadore, ne znam da li imate u vidu da se nalazite na albanskoj zemlji,..."

"I bez Zajednice (srpskih opština) albanski je drugi jezik, a sa Zajednicom će možda nestati."

Inače, Rori O Konel je na Kosovu ambasador Velike Britanije od prošle godine, a osim maternjeg engleskog govori i albanski i srpski jezik.Ostale vesti

Umirovljeni episkop Atanasije sahranjen u manastiru Tvrdoš
Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg na groblju manastira Tvrdoš.
  • 06.03.2021
Na zadušnice groblje u Prištini obišlo oko desetak Srba
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Organizovanog dolaska raseljenih nije bilo.
  • 06.03.2021
SPC i vernici obeležavaju Zimske zadušnice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta.
  • 06.03.2021
„Ličnost koja se ne može sagledati“
"Ličnost vladike Atanasija je toliko velika i jaka, da je ne možete sagledati“, naveo je, govoreći o upokojenom episkopu zahumsko-hercegovačkom, pesnik Žarko Milenković sa kojim se slaže i novinar Neđeljko Zejak. „Sveštenstvo, monaštvo, verni narod, posebno od vladike toliko voljena deca Кosova, Metohije i stare Raške uvek će pamtiti blaženopočivšeg Vladiku Atanasija kao našeg istinskog oca“, navodi se u saopštenju vladike Teodosija.
  • 05.03.2021
Sahrana vladike Atanasija u subotu
Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je preminuo od posledica zaraze koronavirusom, biće sahranjen u subotu, 6. marta na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 05.03.2021
Upokojio se episkop Atanasije
Umirovljeni episkop Atanasije (Jevtić) upokojio se večeras u trebinjskoj bolnici usled bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2.
  • 04.03.2021