Vesti
Religija

Zbog uskršnje čestitke napali ambasadora na Fejsbuku

Britanskog ambasadora na Kosovu, koji je povodom Uskrsa objavio poruku mira na Fejsbuku, napale su desetine "prijatelja" Albanaca.

Zbog uskršnje čestitke napali ambasadora na Fejsbuku

Ambasador Rori O Konel je jutros na svom Fejsbuk profilu objavio čestitku pravoslavnim vernicima povodom najvećeg hrišćanskog praznika:

"Želim da pošaljem tople pozdrave pravoslavnoj zajednici koja slavi Uskrs na Kosovu i širom sveta, poželevši im da u miru i sreći proslave praznik."

Ispod čestitke na srpskom jeziku objavljen je i prevod na albanski i engleski, a ambasadorovim "prijateljima" Albancima na ovoj društvenoj mreži je zasmetalo što se obratio prvo na srpskom jeziku.

"Albanski, albanski mora prvo gospodine, ili idite tamo gde je zvaničan jezik srpski."

"Poštovani ambasadore, ne znam da li znate da je u Republici Kosovo prvi jezik albanski, a ne srpski."

"Gospodine ambasadore, ne znam da li imate u vidu da se nalazite na albanskoj zemlji,..."

"I bez Zajednice (srpskih opština) albanski je drugi jezik, a sa Zajednicom će možda nestati."

Inače, Rori O Konel je na Kosovu ambasador Velike Britanije od prošle godine, a osim maternjeg engleskog govori i albanski i srpski jezik.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020