Vesti
Religija

Završena sedma Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije

Izložbom kaligrafskih radova i prigodnim programom u manastiru Sv. Arhangeli kod Prizrena danas je završena sedma po redu Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije, istorije i muzike.
Završena sedma Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije
Završena sedma Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije (Foto Radio Goraždevac)

Polaznici ove letnje škole imali su prilike da se druže, uče srednjovekovnu srpsku kaligrafiju, istoriju, stare srpske pesme iz Prizrena i iz drugih delova Kosova, bave se sportskim aktivnostima i učestvuju u liturgijskom životu manastira. Časove kaligrafije je držao vrhunski majstor kaligrafije Dušan Mišić a njegov pomoćnik je bila Tanja Borota.

Mario Majstorović jedan od organizatora škole kaligrafije nam je rekao da je učestvovalo 42-oje dece i da je bilo još više zainteresovanih, ali zbog ograničenog kapaciteta nije mogao da učestvuje veći broj učenika. On je za radio Goraždevac kazao da je cilj ovog događaja da što više dece dođe iz regiona i rasejanja i da se ovde druži sa decom sa Kosova.

„Živeli smo istoriju uz časove istorije koje je držala dr Aleksandra Novakov u Bogorodici LJeviškoj, ovde u manastiru kraj groba cara Dušana i u crkvi Sv. Spasa.

Ova škola znači mnogo ne samo nama već i ljudima koji ovde žive, jer pokazuje da živi manastir. Cilj je da što više dece iz regiona i rasejanja dođe i da se druži sa decom sa Kosova i Metohije. Ove godine imamo dece iz Kanade, iz centralne Srbije i najviše dece sa Kosova i Metohije, a cilj je i da se deca zaljube u Kosovo i Metohiju.

Od kada dolazimo ovde znamo da situacija nije naivna i da je teško, ali dva puta smo obilazili svetinje Prizrena, išli na sladoled na Šadrvan, peli se na Kaljaju, pevali u LJeviškoj ,,Mi smo deca neba ,,i u hramu Sv Đorđa „Rasti, rasti moj zeleni bore“ sve to je značajno i imaće efekta na druge ljude i buduća vremena. Onima koji se boje da pošalju decu poručujem da smo ovde zaštićeni, izdvojeni i nemamo problema i pozivam i druge da dođu. -rekao je Mario.

Tanja Borota je asistent kaligrafa Dušana Mišića na ovogodišnjoj školi kaligrafije i ona je za naš radio kazala da su joj utisci fascinirajući.

“Prvi put sam ovde i utisci su fascinirajući, kao i rad sa decom u školi kaligrafije. Deca su vrlo bila zainteresovana, puna utisaka i nadam se novog znanja koja će poneti kući.

Profesor Dušan je birao citate koje će pisati, to su kratki citati naših svetitelja i upravo je to ono što svako od nas treba da zna a kroz pisanije da zapamti. Ja sam do sada bila na školi kaligrafije u manastirima Studenici, Manasiji, ove godine će biti u Banjskoj, dogovaramo se i sa još nekim manastirima. Prošlog oktobra smo imali školu kaligrafije u manastiru Draganac gde je odaziv bio fenomenalan baš kao i ovde”.

Ona kaže da je Prizren na nju ostavio poseban utisak i da nema reči kojima može da opiše svoja osećanja koja je doživela u ovom gradu.

„Nemam reči, ono što sam ja doživela ovde to nosim unutra. Najveći utisak na mene je ostavila crkva Svetog Spasa, naravno tu su i Arhangeli, ali me je crkva Svetog Spasa nekako posebno dodirnula. Zato je moja poruka svim ljudima “dođite,bez straha!”, poručila je Tanja.

Devetogodišnji Lazar Popović je došao sa svojim roditeljima i dve sestre iz Vankuvera i oduševljen je učešćem u školi kaligrafije.

„Meni su se sviđali časovi kaligrafije, naučio sam i pesmu Pećka kandila, a uživao sam obilazeći svetinje Prizrena. Saznao sam da u Prizrenu i okolini ima 55 živih crkava. Meni se najviše dopala crkva Bogorodice LJeviške i njen freskopis, ali je tužno što su neke freske zapaljene“, kazao je Lazar za Radio Goraždevac.

Lazar je takođe poručio svim svojim vršnjacima da dođu na Kosovo i da posete sve njegove svetinje.

U programu su učestvovala sva deca i svima su uručene zahvalnice, a nagrađena su dva najbolja rada. Kao najbolji rad za stariji uzrast đaka nagrađena je Dunja Ivić, a za niži uzrast je nagrađen Mihajlo Dejković.
Zahvalnicu je takođe dobio i domaćin događaja, iguman manastira Sveti Arhangeli, otac Mihailo.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023