Završena ovogodišnja Prizrenska letnja duhovna škola

U periodu od 16. do 22. jula na Kosovu i Metohiji održana je druga Prizrenska letnja duhovna škola. Školu je organizovala Eparhija raško-prizrenska uz pomoć veroučitelja Darka Nikolića i Nemanje Protića iz Beograda i podršku kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Polaznici škole (Foto Tv Hram)

Polaznici škole bili su studenti na državnim univerzitetima u Srbiji, koji su se prijavili za ovu školu i bili izabrani posle razgovora sa organizatorima. Oni su imali priliku da se upoznaju sa svetinjama i kulturnim nasleđem na Kosovu i Metohiji i da kroz predavanja i razgovore sa ljudima koji ovde žive istinski upoznaju KiM.

Naglasak je bio na mistagogiji – polaznici su učestvovali na Svetim Liturgijama, svako jutro u drugoj svetinji: Svetim Arhangelima, Deviču, Gračanaci, Dragancu, Dečanima i Banjskoj.

U Prizrenu, Gračanici i Deviču sa polaznicima škole bio je i protojerej-stavrofor Radivoj Panić koji trenutno služi u parohiji Srpske pravoslavne crkve u Briselu.

Osim toga, organizovane su posete Pećkoj Patrijaršiji i Bogorodici Ljeviškoj koje se, zajedno sa Gračanicom i Dečanima, nalaze na UNESCO-vom spisku svetske kulturne baštine na KiM. Neizbežna je bila i poseta Gazimestanu, kao i samom gradu Prizrenu, svojevrsnom muzeju na otvorenom, u kome danas imamo sačuvanih čak deset crkava od kojih su polovina iz četrnaestog veka.

Ovogodišnja Prizrenska letnja duhovna škola završena je posetom manastirima Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i Banjska.

Polaznici škole primili su danas sertifikat u manastiru Visoki Dečani s blagoslovom episkopa Teodosija, kao pismenu potvrdu svoga truda.

Vladika Teodosije im je poručio da ne treba „samo rečima ispovedati veru, već da te reči moraju svedočiti i potvrditi i svojim životom“.

"Potrebno je ne samo rečima da volimo i podržavamo Kosovo i Metihiju i naše ljude koji žive na ovim prostorima, već i da ih posećujemo i da time pokažemo da Kosovo i Metohija nije samo jedan geografski pojam, jedna teritorija koja je važna samo onima koji ovde žive, već da su Kosovo i Metohija mnogo više od toga: naše biće, naš život, naše postojanje."

Vladika je istakao da su na Kosovu i Metohiji „koreni Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda i da iz tih korena crpimo na prvom mestu duhovnu snagu, a potom i sve ostalo“.

„Kao što biljka crpi sokove iz zemlje, tako i mi, gde god da se danas nalazimo širom ove zemlje, crpimo tu duhovnu snagu sa Kosova i Metohije. Zato i oni koji žive na ovim prostorima i oni koji u srcu svom nose Kosovo i Metohiju, oni se susreću ovde i na najbolji način pokazuju da Kosovo i Metohija nama pripadaju, ne zato što smo mi to prisvojili, nego zato što nam je to od Boga dato“, rekao je Vladika Teodosije.

Vladika je polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole poručio da svuda svedoče osećaj koji su stekli tokom ove letnje duhovne škole:

„Da je Kosovo i Metohija živo i da kao takvo nikada ne može biti oteto i oduzeto nama koji smo ovde i onima koji Kosovo i Metohiju nose u svojim srcima.“

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane