Vesti
Religija

Zaustavljeni radovi na obnovi crkve u Prizrenu

Kosovsko Ministarstvo kulture blokiralo je nastavak radova na obnovi hrama Sv. Nikole u kompleksu manastira Sv. Arhangeli kod Prizrena.
Zaustavljeni radovi na obnovi crkve u Prizrenu
Crkva Svetog Nikole u Prizrenu (Foto Eparhija raško-prizrenska)

Kako se navodi na sajtu Eparhije raško-prizrenske, inspektori su došli u manastir Arhangele i tražili momentalni prekid radova, a radnicima koji rade na obnovi ove drevne crkve kao jedinog bogoslužbenog objekta u Svetim Arhangelima, prećeno je policijom i kaznama ukoliko nastave radove.

Ministarstvo kulture Kosova danas je i preko prištinskog dnevnika Koha objavilo da su radovi u Sv. Arhangelima navodno nelegalni, jer se sprovode bez dozvole za gradnju.

Eparhija Raško-prizrenska je početak obnove ovog hrama dogovorila još krajem maja na Savetu za implementaciju i nadgledanje uz učešće šefova kancelarija EU i OEBS-a, kao i dva kosovska ministra, kulture i prostornog planiranja.

Ministar kulture Kujtim Šalja, koji je i potpredsednik vlade i član LDK, lično je pred svima obećao da će dozvola biti izdata za desetak dana, pa je sledeći sastanak mešovite Komisije, uz saglasnost svih, dogovoren za početak juna u Prizrenu, navodi Eparhija raško-prizrenska.

“Međutim, od tada do danas dozvola ne samo da nije izdana, već je Ministarstvo kulture odlučilo da zaustavi gradnju, koja je u međuvremenu morala da počne zbog roka za korišćenje donacije, o čemu su i kosovski i međunarodni predstavnici obavešteni još u avgustu mesecu”, navedeno je u saopštenju.

“Ovakvo ponašanje kosovskog Ministarstva kulture predstavlja direktno kršenje fer dogovora koji je napravljen u prisustvu najviših međunarodnih predstavnika na KiM. Ministarstvo kulture se ovim aktom i moralno i profesionalno diskvalifikuje za nastavak saradnje u obnovi baštine i pokazuje da nema dobru volju za dalji rad sa SPC uz poštovanje principa koji su pod međunarodnim garancijama”, izjavio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

“Zabranom obnove hrama u Sv. Arhangelima SPC se onemogućava sloboda verskog života i otvoreno se guši život naše Crkve zloupotrebom institucionalne vlasti”, naglasio je Teodosije.

“Jedino možemo da zaključimo da se nakon kampanje sistematskog rušenja naših svetinja na Kosovu i Metohiji sada primenjuje nova strategija institucionalnog gušenja sloboda i prava SPC na raznim nivoima. Ovo takođe možemo da vidimo i u odnosu opštine Priština prema hramu Hrista Spasa”, navodi se na sajtu Eparhije raško-prizrenske.Ostale vesti

Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
  • 19.01.2023
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.

  • 18.01.2023