Vesti
Religija

"Zaštita srpske kulturne baštine prioritet Kfora"

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić kaže da zaštita srpske kulturne baštine, kojoj pripada i manastir Visoki Dečani, ostaje jedan od prioriteta KFOR-a.
Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Janjić se sastao američkim admiralom Marejem Tinčom, zamenikom šefa štaba za operacije Komande udruženih snaga (JFC) NATO-a.

"Iskoristio sam priliku da ovom visokom predstavniku NATO saveza ukažem na bezbednosne probleme i rizike, posebno iz perspektive srpskog naroda i Srpske Pravoslavne Crkve", kazao je Janjić.

On je na svom fejsbuk profilu saopštio da KFOR ostaje i dalje odlučan u sprečavanju bilo kakvog narušavanja reda i mira, kao i garant bezbednosti svih zajednica na Kosovu i Metohiji.

“Složili smo se da svi faktori u regionu treba da rade na deeskalaciji nastalih tenzija i da se fokusiraju na nastavak dijaloga u cilju boljeg i bezbednijeg života svih zajednica na ovom prostoru. Zaštita srpske kulturne baštine, kojoj pripada i manastir Visoki Dečani ostaje jedan od prioriteta mirovnih snaga”, naveo je Janjić.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022