Vesti
Religija

"Zaštita srpske kulturne baštine prioritet Kfora"

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić kaže da zaštita srpske kulturne baštine, kojoj pripada i manastir Visoki Dečani, ostaje jedan od prioriteta KFOR-a.
Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Janjić se sastao američkim admiralom Marejem Tinčom, zamenikom šefa štaba za operacije Komande udruženih snaga (JFC) NATO-a.

"Iskoristio sam priliku da ovom visokom predstavniku NATO saveza ukažem na bezbednosne probleme i rizike, posebno iz perspektive srpskog naroda i Srpske Pravoslavne Crkve", kazao je Janjić.

On je na svom fejsbuk profilu saopštio da KFOR ostaje i dalje odlučan u sprečavanju bilo kakvog narušavanja reda i mira, kao i garant bezbednosti svih zajednica na Kosovu i Metohiji.

“Složili smo se da svi faktori u regionu treba da rade na deeskalaciji nastalih tenzija i da se fokusiraju na nastavak dijaloga u cilju boljeg i bezbednijeg života svih zajednica na ovom prostoru. Zaštita srpske kulturne baštine, kojoj pripada i manastir Visoki Dečani ostaje jedan od prioriteta mirovnih snaga”, naveo je Janjić.Ostale vesti

Visoki Dečani: Lažni monah iz Albanije pokušao da snimi „šovinistički program“
Bratstvo manastira Visoki Dečani saopštilo je na svom Fejsbuk profilu da se u manastiru pojavio lažni monah iz Albanije Nikola Džufka koji je pokušao da snimi „šovinistički program“.
  • 07.02.2023
Vladika Teodosije u poseti Orahovcu
Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, jutros je služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.
  • 05.02.2023
Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023