Vesti
Religija

"Zalagaćemo se za imovinu Visokih Dečana i SPC"

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
Rakić i Jevtić sa ocem Savom u manastiru Visoki Dečani (Foto MZZP)

Srpska lista koja je deo vlade je, nakon što je zvanično taj put otvorio premijer Kosova Avdulah Hoti, osudila tu ceremoniju i istakla da izgradnja deonice ovog puta predstavlja “flagrantno kršenje zakona o specijalnim zaštićenim zonama i da je neprihvtaljiva”.

Danas su Jevtić i Rakić obećali da neće dozvoliti kršenje zakona i sudskih odluka i da će se “snažno zalagati, gde god bude bilo potrebno, da se imovina manastira Visoki Dečani i cele Srpske pravoslavne crkve zaštiti”.

“Svetinje su mesto sabiranja Srba i stub ostanka i opstanka srpskog naroda, upravo zato predstavnici Srspke liste neće pristati ni na kakve kompromise u njihovoj zaštiti”, kazali su ministri u kosovskoj Vladi Rakić i Jevtić tokom današnje posete manastiru Visoki Dečani.

Rakić i Jevtić su iz Visokih Dečana pozvali predstavnike međunarodnih organizacija da odlučnije reaguju i spreče ovakvo ophođenje prema, kako su istakli, biseru srpske i svetske kulturne baštine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak, otac Sava je rekao “da je sloga Srba nešto što je u ovim trenucima najvažnije”.

Iz ovog ministarstva podsećaju da je tokom maja 2016. godine, a nakon 16 godina spora oko vlasništva nad manastirskom zemljom, Ustavni sud Кosova potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje, ali i da lokalne vlasti u Dečanima ne sprovode ovu odluku pune četiri godine.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022