Vesti
Religija

"Zalagaćemo se za imovinu Visokih Dečana i SPC"

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
Rakić i Jevtić sa ocem Savom u manastiru Visoki Dečani (Foto MZZP)

Srpska lista koja je deo vlade je, nakon što je zvanično taj put otvorio premijer Kosova Avdulah Hoti, osudila tu ceremoniju i istakla da izgradnja deonice ovog puta predstavlja “flagrantno kršenje zakona o specijalnim zaštićenim zonama i da je neprihvtaljiva”.

Danas su Jevtić i Rakić obećali da neće dozvoliti kršenje zakona i sudskih odluka i da će se “snažno zalagati, gde god bude bilo potrebno, da se imovina manastira Visoki Dečani i cele Srpske pravoslavne crkve zaštiti”.

“Svetinje su mesto sabiranja Srba i stub ostanka i opstanka srpskog naroda, upravo zato predstavnici Srspke liste neće pristati ni na kakve kompromise u njihovoj zaštiti”, kazali su ministri u kosovskoj Vladi Rakić i Jevtić tokom današnje posete manastiru Visoki Dečani.

Rakić i Jevtić su iz Visokih Dečana pozvali predstavnike međunarodnih organizacija da odlučnije reaguju i spreče ovakvo ophođenje prema, kako su istakli, biseru srpske i svetske kulturne baštine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak, otac Sava je rekao “da je sloga Srba nešto što je u ovim trenucima najvažnije”.

Iz ovog ministarstva podsećaju da je tokom maja 2016. godine, a nakon 16 godina spora oko vlasništva nad manastirskom zemljom, Ustavni sud Кosova potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje, ali i da lokalne vlasti u Dečanima ne sprovode ovu odluku pune četiri godine.Ostale vesti

Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona

"Ljubav božija se izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković na obeležavanju hramove Slave Svetog Pantelejmona u Lepini.

  • 09.08.2020
Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.
  • 08.08.2020
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020