Vesti
Religija

"Zalagaćemo se za imovinu Visokih Dečana i SPC"

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
Rakić i Jevtić sa ocem Savom u manastiru Visoki Dečani (Foto MZZP)

Srpska lista koja je deo vlade je, nakon što je zvanično taj put otvorio premijer Kosova Avdulah Hoti, osudila tu ceremoniju i istakla da izgradnja deonice ovog puta predstavlja “flagrantno kršenje zakona o specijalnim zaštićenim zonama i da je neprihvtaljiva”.

Danas su Jevtić i Rakić obećali da neće dozvoliti kršenje zakona i sudskih odluka i da će se “snažno zalagati, gde god bude bilo potrebno, da se imovina manastira Visoki Dečani i cele Srpske pravoslavne crkve zaštiti”.

“Svetinje su mesto sabiranja Srba i stub ostanka i opstanka srpskog naroda, upravo zato predstavnici Srspke liste neće pristati ni na kakve kompromise u njihovoj zaštiti”, kazali su ministri u kosovskoj Vladi Rakić i Jevtić tokom današnje posete manastiru Visoki Dečani.

Rakić i Jevtić su iz Visokih Dečana pozvali predstavnike međunarodnih organizacija da odlučnije reaguju i spreče ovakvo ophođenje prema, kako su istakli, biseru srpske i svetske kulturne baštine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak, otac Sava je rekao “da je sloga Srba nešto što je u ovim trenucima najvažnije”.

Iz ovog ministarstva podsećaju da je tokom maja 2016. godine, a nakon 16 godina spora oko vlasništva nad manastirskom zemljom, Ustavni sud Кosova potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje, ali i da lokalne vlasti u Dečanima ne sprovode ovu odluku pune četiri godine.Ostale vesti

„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
  • 20.10.2020
Kako Srbi treba da slave slavu
Ministar zdravlja Republike Srbije i patrijarh SPC pozvali su građane da se i u narednom periodu, prilikom krsnih slava, pridržavaju svih protivepidemijskih mera.
  • 19.10.2020
Danas je Tomindan, po narodnom verovanju treba sedeti kod kuće
Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava.
  • 19.10.2020
Danas je Miholjdan
Danas je Miholjdan, praznik posvećen Svetom Kirijaku Otšelniku. Ovaj svetac se posebno obeležava u Velikoj Hoči gde se danas svečano završava berba grožđa.
  • 12.10.2020
Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020