Vesti
Religija

Za Vidovdan pod maskama i na distanci

Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Gazimestan (Foto arhiva Kim)

Centralna liturgija na Vidovdan biće služena u porti manastira Gračanice (na otvorenom prostoru) i počeće u 9.00 časova. Parastos srpskim junacima na Gazimestanu biće održan u 13:00 časova.

Iz Eparhije raško-prizrenske apeluju da je neophodno da se na liturgiji i parastosu svi vernici pridržavaju propisanih sanitarnih mera.

“Svi prisutni treba da stave maske na usta i rukavice, da održavaju distancu. U porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između pojedinih vernika treba da bude najmanje 1,5 metra. Vernici se umoljavaju da izbegavaju stvaranje gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu. Naši sveštenici i službenici Eparhije vodiće računa da se ove mere poštuju. Takođe, vernike molimo da izbegavaju transparente i političke simbole i zastave. Eventualno, ako žele, mogu da ponesu od kuće ikonu svog svetitelja zaštitnika”.

Iz Eparhije takođe podsećaju da bi sve osobe koje imaju simptome zaraze korona-virusom (temperaturu, slabost, kašalj itd), bez obzira na to da li su testirani na bolest ili nisu, i koji imaju obolele članove porodice u svojim domovima, trebalo da izbegnu dolazak na proslavu praznika u manastir i pomole se Gospodu kod kuće.

“Mere koje se preduzimaju u skladu su ne samo sa propisima nadležnih institucija, već moraju biti shvaćene i kao izraz odgovornosti i pažnje jednih prama drugima. Čuvajući sopstveno zdravlje, čuvamo pre svega one najosetljivije i starije među nama. Uzdamo se, kao i uvek, u pomoć Božiju, koja zasigurno neće izostati ukoliko mi sa svoje strane budemo činili sve ono što do nas stoji”, zaključuje se u objavi Eparhije.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020