Vesti
Religija

Za Vidovdan pod maskama i na distanci

Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Gazimestan (Foto arhiva Kim)

Centralna liturgija na Vidovdan biće služena u porti manastira Gračanice (na otvorenom prostoru) i počeće u 9.00 časova. Parastos srpskim junacima na Gazimestanu biće održan u 13:00 časova.

Iz Eparhije raško-prizrenske apeluju da je neophodno da se na liturgiji i parastosu svi vernici pridržavaju propisanih sanitarnih mera.

“Svi prisutni treba da stave maske na usta i rukavice, da održavaju distancu. U porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između pojedinih vernika treba da bude najmanje 1,5 metra. Vernici se umoljavaju da izbegavaju stvaranje gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu. Naši sveštenici i službenici Eparhije vodiće računa da se ove mere poštuju. Takođe, vernike molimo da izbegavaju transparente i političke simbole i zastave. Eventualno, ako žele, mogu da ponesu od kuće ikonu svog svetitelja zaštitnika”.

Iz Eparhije takođe podsećaju da bi sve osobe koje imaju simptome zaraze korona-virusom (temperaturu, slabost, kašalj itd), bez obzira na to da li su testirani na bolest ili nisu, i koji imaju obolele članove porodice u svojim domovima, trebalo da izbegnu dolazak na proslavu praznika u manastir i pomole se Gospodu kod kuće.

“Mere koje se preduzimaju u skladu su ne samo sa propisima nadležnih institucija, već moraju biti shvaćene i kao izraz odgovornosti i pažnje jednih prama drugima. Čuvajući sopstveno zdravlje, čuvamo pre svega one najosetljivije i starije među nama. Uzdamo se, kao i uvek, u pomoć Božiju, koja zasigurno neće izostati ukoliko mi sa svoje strane budemo činili sve ono što do nas stoji”, zaključuje se u objavi Eparhije.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022