Vesti
Religija

Za Vidovdan pod maskama i na distanci

Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Gazimestan (Foto arhiva Kim)

Centralna liturgija na Vidovdan biće služena u porti manastira Gračanice (na otvorenom prostoru) i počeće u 9.00 časova. Parastos srpskim junacima na Gazimestanu biće održan u 13:00 časova.

Iz Eparhije raško-prizrenske apeluju da je neophodno da se na liturgiji i parastosu svi vernici pridržavaju propisanih sanitarnih mera.

“Svi prisutni treba da stave maske na usta i rukavice, da održavaju distancu. U porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između pojedinih vernika treba da bude najmanje 1,5 metra. Vernici se umoljavaju da izbegavaju stvaranje gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu. Naši sveštenici i službenici Eparhije vodiće računa da se ove mere poštuju. Takođe, vernike molimo da izbegavaju transparente i političke simbole i zastave. Eventualno, ako žele, mogu da ponesu od kuće ikonu svog svetitelja zaštitnika”.

Iz Eparhije takođe podsećaju da bi sve osobe koje imaju simptome zaraze korona-virusom (temperaturu, slabost, kašalj itd), bez obzira na to da li su testirani na bolest ili nisu, i koji imaju obolele članove porodice u svojim domovima, trebalo da izbegnu dolazak na proslavu praznika u manastir i pomole se Gospodu kod kuće.

“Mere koje se preduzimaju u skladu su ne samo sa propisima nadležnih institucija, već moraju biti shvaćene i kao izraz odgovornosti i pažnje jednih prama drugima. Čuvajući sopstveno zdravlje, čuvamo pre svega one najosetljivije i starije među nama. Uzdamo se, kao i uvek, u pomoć Božiju, koja zasigurno neće izostati ukoliko mi sa svoje strane budemo činili sve ono što do nas stoji”, zaključuje se u objavi Eparhije.Ostale vesti

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020