Vesti
Religija

Vulin: Radost kvare nersvetljeni zločini

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin čestitao je jutros vernicima Božić i ocenio da se radost ovog praznika na Kosovu i Metohiji godinama kvari time što se ne znaju počinioci zločina počinjenih nad Srbima.
Vulin: Radost kvare nersvetljeni zločini
Aleksandar Vulin, Slavko Simić i Aleksandar Jablanović (Foto tanjug.rs)

Vulin je u Pećkoj patrijaršiji prisustvovao Božićnoj liturgiji i zatražio od međunarodne zajednice da obezbedi uslove za povratak raseljenih na Kosovo i Metohiju.

“Svim pravoslavnim vernicima želim da čestitam praznik Hristovog rođenja i da im poželim da danas praznik provedu sa onima koje vole, sa svojim porodicama u miru i toplini porodičnog doma”, poručio je Vulin iz porte Pećke patrijaršije.

Vulin je u izjavi Tanjugu rekao da je radost ovog praznika narušena jučerašnjim nasiljem u Ðakovici, nerazrešenim pokušajem ubistva u Goraždevcu i da se radost ovog praznika godinama kvari time što ne znamo ko je počinio strašne zločine na KiM nad više od 1.000 Srba otkako je u pokrajinu došla međunarodna zajednica.

Vulin je rekao da se na praznik ne zahteva, već da na praznik može da se moli, zbog čega je zamolio međunarodnu zajednicu da se seti obaveza koje je preuzela u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Božićnoj liturgiji u Pećkoj patrijaršiji prisustvovali su predsednik Srpske liste Slavko Simić, šef Biroa Kancelarije za KiM u Kraljevu Aleksandar Erac, državni sekretar Aleksandar Jablanović, srpski poslanici u Skupštini Kosova Bojan Mitić, Milka Vuletić i Milena Milićević i manji broj Srba iz Metohije.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022