Vesti
Religija

Vukova nagrada Bogosloviji u Prizrenu

Prizrenska Bogoslovija "Sveti Kirilo i Metodije" među dobitnicima je Izuzetne Vukove nagrade za 2017. godinu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije po 54. put.
Vukova nagrada Bogosloviji u Prizrenu
Prizrenska Bogoslovija (Foto Eparhija)

Priznanje se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na srpskom kulturnom prostoru.

Drugi je put da je nagrada dodeljena predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Prvi put je to učinjeno 2009. godine - kada je nagradu dobila igumanija manastira Pećka Patrijaršija, mati Fevronija.

"To je veliki podstrek, ne samo za profesore i bogoslove koji danas žive i rade u našoj Bogosloviji, već za sve Srbe koji žive i opstaju u ovim našim vremenima, po mnogo čemu najlošijim vremenima za život i ostanak Srba na KiM-u", kaže o nagradi za 2017. episkop raško-prizrenski i vršilac dužnosti rektora Bogoslovije, vladika Teodosije, za radio Slovoljubve.

Vladika je za ovaj radio podsetio i na istoriju ove obrazovne institucije.

Nastala je 1872. godine, njen zadužbinar je Simeon Sima Igumanov i bila je prva škola učiteljsko-bogoslovskog tipa na prostoru stare Srbije.

Najdužu pauzu u svom radu imala je od 2004. godine, kada je u martovskom pogromu zapaljena i uništena, do 2011. kada je, posle obnove ponovo počela sa radom.

Od tada iznedrila je dve generacije bogoslovaca, a sada broji 55 učenika.

"I to je samo dokaz da i u teškim vremenima crkva pronalazi put i način kako da prevaziđe sve teškoće, nevolje, iskušenja sa kojima se suočava naš narod naročito na KiM-u", kaže vladika Teodosije.

Očekuje se da nagrada bude uručena tokom februara.

"Potrudićemo se da tom prilikom predstavimo i našu Bogosloviju, eparhiju i narod na KiM-u i da tom prilikom pokažemo da Kosovo još živi i da naša Bogoslovija koja je 2004. spaljena do temelja - radi i u ovo vreme," kaže episkop raško-prizrenski.

 Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021