Vesti
Religija

Vučitrn: Hramovna slava crkve Svetog Ilije

Nekoliko stotina vernika učestvovalo u obeležavanju i proslavi hramovne slave crkve Svetog Ilije u Vučitrnu.
Vučitrn: Hramovna slava crkve Svetog Ilije
Na praznik Svetog Ilije u Vučitrnu (Foto Dragiša Terentić)

Obeležavanju i proslavi crkvene slave u Vučitrnu prisustvovali su raseljeni Vučitrnci, ali i meštani okolnih sela Gojbulje, Banjske, Prilužja, Graca, Plemetine, Crkvene Vodice, kao i predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn Milan Kostić sa saradnicima, javlja Dragiša Terentić za RTV Kim sa lica mesta.

Liturgiju je služio protojerej stavrofor Milija Arsović, namesnik Kosovsko-mitrovački uz sasluženje paroha Vučitrnskog Sime Čimburovića i paroha iz Babinog Mosta Aleksandara Našpalića.

Ovogodišnji kolačar je bio Vladan Dančetović sa braćom, Zoranom i Brankom. Slavski kolač za narednu godinu uzeli su Petar i Aleksandar Elezović.

Crkva svetog Ilije u Vučitrnu je podignuta je 1834. godine na temeljima stare srpske pravoslavne crkve. U prisustvu snaga francuskog KFOR-a crkva je oskrnavljena u junu 1999. godine, a sveštenička kuća je opljačkana i oštećena. Delimično je obnovljena, a potom je potpuno spaljena 2004. godine. Zatim je uništeno i pravoslavno groblje pored crkve sa parohijskim domom i pomoćnim crkvenim zgradama.

Crkva Svetog Ilije je oživela dolaskom sveštenika Sime Čimburovića za paroha 2013. godine. Svake godine na hramovnu slavu i današnji praznik u Vučitrnu je primetan sve veći broj vernika.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022