Vesti
Religija

Vučitrn: Hramovna slava crkve Svetog Ilije

Nekoliko stotina vernika učestvovalo u obeležavanju i proslavi hramovne slave crkve Svetog Ilije u Vučitrnu.
Vučitrn: Hramovna slava crkve Svetog Ilije
Na praznik Svetog Ilije u Vučitrnu (Foto Dragiša Terentić)

Obeležavanju i proslavi crkvene slave u Vučitrnu prisustvovali su raseljeni Vučitrnci, ali i meštani okolnih sela Gojbulje, Banjske, Prilužja, Graca, Plemetine, Crkvene Vodice, kao i predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn Milan Kostić sa saradnicima, javlja Dragiša Terentić za RTV Kim sa lica mesta.

Liturgiju je služio protojerej stavrofor Milija Arsović, namesnik Kosovsko-mitrovački uz sasluženje paroha Vučitrnskog Sime Čimburovića i paroha iz Babinog Mosta Aleksandara Našpalića.

Ovogodišnji kolačar je bio Vladan Dančetović sa braćom, Zoranom i Brankom. Slavski kolač za narednu godinu uzeli su Petar i Aleksandar Elezović.

Crkva svetog Ilije u Vučitrnu je podignuta je 1834. godine na temeljima stare srpske pravoslavne crkve. U prisustvu snaga francuskog KFOR-a crkva je oskrnavljena u junu 1999. godine, a sveštenička kuća je opljačkana i oštećena. Delimično je obnovljena, a potom je potpuno spaljena 2004. godine. Zatim je uništeno i pravoslavno groblje pored crkve sa parohijskim domom i pomoćnim crkvenim zgradama.

Crkva Svetog Ilije je oživela dolaskom sveštenika Sime Čimburovića za paroha 2013. godine. Svake godine na hramovnu slavu i današnji praznik u Vučitrnu je primetan sve veći broj vernika.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021