Vesti
Religija

Vučitrn: Hramovna slava crkve Svetog Ilije

Nekoliko stotina vernika učestvovalo u obeležavanju i proslavi hramovne slave crkve Svetog Ilije u Vučitrnu.
Vučitrn: Hramovna slava crkve Svetog Ilije
Na praznik Svetog Ilije u Vučitrnu (Foto Dragiša Terentić)

Obeležavanju i proslavi crkvene slave u Vučitrnu prisustvovali su raseljeni Vučitrnci, ali i meštani okolnih sela Gojbulje, Banjske, Prilužja, Graca, Plemetine, Crkvene Vodice, kao i predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn Milan Kostić sa saradnicima, javlja Dragiša Terentić za RTV Kim sa lica mesta.

Liturgiju je služio protojerej stavrofor Milija Arsović, namesnik Kosovsko-mitrovački uz sasluženje paroha Vučitrnskog Sime Čimburovića i paroha iz Babinog Mosta Aleksandara Našpalića.

Ovogodišnji kolačar je bio Vladan Dančetović sa braćom, Zoranom i Brankom. Slavski kolač za narednu godinu uzeli su Petar i Aleksandar Elezović.

Crkva svetog Ilije u Vučitrnu je podignuta je 1834. godine na temeljima stare srpske pravoslavne crkve. U prisustvu snaga francuskog KFOR-a crkva je oskrnavljena u junu 1999. godine, a sveštenička kuća je opljačkana i oštećena. Delimično je obnovljena, a potom je potpuno spaljena 2004. godine. Zatim je uništeno i pravoslavno groblje pored crkve sa parohijskim domom i pomoćnim crkvenim zgradama.

Crkva Svetog Ilije je oživela dolaskom sveštenika Sime Čimburovića za paroha 2013. godine. Svake godine na hramovnu slavu i današnji praznik u Vučitrnu je primetan sve veći broj vernika.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022