Vesti
Religija

Vredna biblioteka Visokih Dečana uskoro će biti digitalizovana

Visoki Dečani najlepši su spomenik srpske prošlosti i kulture u Metohiji i na Kosovu. Od 2004. deo je istorije i kulture čovečanstva. Najbolje očuvanu Nemanjićku zadužbinu svakodnevno posećuju inostrane delegacije i mnogobrojni turisti.
Vredna biblioteka Visokih Dečana uskoro će biti digitalizovana
Foto: RTS

Nesvakidašnju lepotu Visokih Dečana, hrama koji nazivaju istorijskim srcem srpske kulture, lično dožive ne samo verujući. Iz Metohije podno Prokletija ponesu posebna osećanja i vraćaju se Dečanima iznova.

Mnogi su u spomenici zapisali svoje utiske, a nekadašnji doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito se sa suprugom Jovankom samo potpisao. Knjige utisaka čuvaju se u Dečanskoj biblioteci sa kapitalnim monografijama i drugim vrednim izdanjima.

"Imamo praktično od Osnivačke povelje manastira, pa kroz ceo turski period razna dokumenta sačuvana. Monasi su čuvali, naravno, dokumenta koja su im bila potrebna i za ostvarivanje prava na imovinu", kaže jeromonah Petar, kustos manastira Visoki Dečani.

Tako je svetlost dana ugledala zbirka od 270 turskih dokumenata iz kojih se vidi istorijat manastira od početka 16 stoleća. Tu je i 65 fermana Sulejmana Veličanstvenog, ali i sve ono što svedoči o srpskom trajanju do danas.

"Nastojimo pogotovu na engleskom da objavimo što više dokumenata, da strancima koji se bave na razne načine Kosovom i Metohijom ponudimo istorijske izvore ne samo o našem manastiru, nego uopšte položaj srpskog življa kroz istoriju Metohije", navodi jeromonah Petar.

Vredna biblioteka Dečana uskoro će biti digitalizovana, dok je projekat kojim su obuhvaćeni arhitektura i slikarstvo zadužbine Stefana Dečanskog već realizovan.

U Vaznesenjskom hramu vrsni srednjovekovni umetnici naslikali su svaki dan u godini, zato istoričari umetnosti i freskoslikari za slikarstvo Visokih Dečana kažu da je ilustrovana Biblija.

Digitalni projekat Dečana biće dostupan u celom svetu.

"Ovi projekti ne samo što popularišu lepotu i raskoš srednjovekovne umetnosti Srbije oni su možemo reći i najbolji ambasadori ili misionari našeg kulturnog nasleđa", dodaje dr Dušan Vujičić, urednik Izdavačke kuće "Platoneum" u Novom Sadu.

Tako se digitalizacijom Visokih Dečana na savremen način potvrđuje da je to pravoslavno kulturno nasleđe, podignuto u vreme procvata srpske srednjovekovne države i ne može se preimenovati.Ostale vesti

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020
Otac Ilarion: Ko se čuva i Bog ga čuva
U manastiru Draganac danas je proslavljena hramovna slava Sabor svetog arhangela Gavrila.
  • 26.07.2020
Danas je letnji Aranđelovdan
Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Sabora arhangela Gavrila. Arhangel Gavrilo, jedan od sedam velikih andjela serafima koji su ucestvovali u stvaranju sveta.
  • 26.07.2020