Vesti
Religija

Vladika valjevski u Gračanici: Bog je u pravdi, a nije u sili

Vladika valjevski Milutin, u društvu episkopa australijskog i novozelandskog Srpske pravoslavne crkve Siluana, obilazi ovih dana srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.
Vladika valjevski u Gračanici: Bog je u pravdi, a nije u sili
Liturgija u Gračanici (Foto Gracanicaonline)

Njihov boravak ima i humanitarni karater, jer je Vladika Siluan dopremio veliku količinu humanitarne pomoći koju su vernici u njegovoj eparhiji prikupili i koja će biti prosleđena Narodnoj kuhinji „Majka devet Jugovića“ u Prekovcu kod Novog Brda.

Zahvalivši se gostima na poseti i podsetivši da je i njegovo preosveštenstvo Vladika Milutin mnogo puta do sada pomagao rad Bogoslovije u Prizrenu, Vladika Teosoije je rekao da nas sve što naša braća čine za nas obavezuje da istrajemo na ovim prostorima i da znamo da nismo sami.

"Koliko je važno da opstanemo ovde i sačuvamo naše prisustvo, toliko je važno da imamo podršku sve pravoslavne braće gde god živeli“, rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije posle nedeljne liturgije, koju je uz sasluženje sveštenstva i monaštva služio u manastiru Gračanica.

Zahvalivši se na gostoprimstuvu episkop Valjevski Milutin je u svoje i u ime gosta iz daleke Austalije i Novog Zelanda , u obraćanju domaćinu, vladiki raško-prizrenskom Teodosiju rekao:

"Došli smo sveti Vladiko da osvešamo naše noge, tako što smo hodali ovom svetom zemljom. Došli smo da osveštamo ruke naše, tako što smo dodirivali svetinje na Kosovu i Metohiji i kada tim našim rukama budemo delili blagoslov vladikama, narodu i sveštenstvu našem, mi osećamo da ćemo na taj način preneti blagoslov i svetost ove svete srpske zemlje i ovih velikih svetinja", rekao je vladika valjevske eparhije i nastavio blesedu:

"Došli smo takođe vladiko Sveti da osveštamo naše oči gledajući ovu lepotu, staru nekolio vekova. Da osveštamo svoj um tako što ćemo stalno misliti o ovim svetinjama o kolevci srpskog naroda i preneti tu misao u besedama, tamo gde se vraćamo i govoriti našem narodu o lepotama i svetinji ovoga mesta. Jednostavno celim svojim bićem, danas celo svoje biće osveštavamo na svetoj zemlji srpskoj, na Kosovu i Metihiji", naglasio je vladika Milutin.

Epsikop Valjevski je naglasi da je zajedno sa vladikom Siluanom, ovde video ono što se, kako je rekao, "kod nas, tamo ne može videti":

"Kako smo više dolazili sve više smo osećali jaču snagu naroda i veću hrabrost, to se oseća, to ne može očima da se vidi , to je osećaj duše naše. Koliko je ovde narod bliže Hirstu to se da videti, a mi smo zato tu da taj doživljaj prenesemo ostatku našeg naroda u centralnoj Srbiji".

Vladika Milutin je na kraju uputio poruku svim prisutnim vernicima:

"Sa nama ste zajedno, a pobediće Bog i pravda njegova, jer Bog je u pravdi a nije u sili. Sila tutnji i protutnji kao gromovi, a onda dolazi vedar dan, neka da Bog da taj vedar dan što pre stigne i na Kosovo i Meotihiju", rekao je na kraju besede vladika valjevski.

Na kraju bogosluženja vladika australijsko-novozelnadski Siluan vernike je blagoslovio podelivši im naforu.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022