Vesti
Religija

Vladika valjevski u Gračanici: Bog je u pravdi, a nije u sili

Vladika valjevski Milutin, u društvu episkopa australijskog i novozelandskog Srpske pravoslavne crkve Siluana, obilazi ovih dana srpske svetinje na Kosovu i Metohiji.
Vladika valjevski u Gračanici: Bog je u pravdi, a nije u sili
Liturgija u Gračanici (Foto Gracanicaonline)

Njihov boravak ima i humanitarni karater, jer je Vladika Siluan dopremio veliku količinu humanitarne pomoći koju su vernici u njegovoj eparhiji prikupili i koja će biti prosleđena Narodnoj kuhinji „Majka devet Jugovića“ u Prekovcu kod Novog Brda.

Zahvalivši se gostima na poseti i podsetivši da je i njegovo preosveštenstvo Vladika Milutin mnogo puta do sada pomagao rad Bogoslovije u Prizrenu, Vladika Teosoije je rekao da nas sve što naša braća čine za nas obavezuje da istrajemo na ovim prostorima i da znamo da nismo sami.

"Koliko je važno da opstanemo ovde i sačuvamo naše prisustvo, toliko je važno da imamo podršku sve pravoslavne braće gde god živeli“, rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije posle nedeljne liturgije, koju je uz sasluženje sveštenstva i monaštva služio u manastiru Gračanica.

Zahvalivši se na gostoprimstuvu episkop Valjevski Milutin je u svoje i u ime gosta iz daleke Austalije i Novog Zelanda , u obraćanju domaćinu, vladiki raško-prizrenskom Teodosiju rekao:

"Došli smo sveti Vladiko da osvešamo naše noge, tako što smo hodali ovom svetom zemljom. Došli smo da osveštamo ruke naše, tako što smo dodirivali svetinje na Kosovu i Metohiji i kada tim našim rukama budemo delili blagoslov vladikama, narodu i sveštenstvu našem, mi osećamo da ćemo na taj način preneti blagoslov i svetost ove svete srpske zemlje i ovih velikih svetinja", rekao je vladika valjevske eparhije i nastavio blesedu:

"Došli smo takođe vladiko Sveti da osveštamo naše oči gledajući ovu lepotu, staru nekolio vekova. Da osveštamo svoj um tako što ćemo stalno misliti o ovim svetinjama o kolevci srpskog naroda i preneti tu misao u besedama, tamo gde se vraćamo i govoriti našem narodu o lepotama i svetinji ovoga mesta. Jednostavno celim svojim bićem, danas celo svoje biće osveštavamo na svetoj zemlji srpskoj, na Kosovu i Metihiji", naglasio je vladika Milutin.

Epsikop Valjevski je naglasi da je zajedno sa vladikom Siluanom, ovde video ono što se, kako je rekao, "kod nas, tamo ne može videti":

"Kako smo više dolazili sve više smo osećali jaču snagu naroda i veću hrabrost, to se oseća, to ne može očima da se vidi , to je osećaj duše naše. Koliko je ovde narod bliže Hirstu to se da videti, a mi smo zato tu da taj doživljaj prenesemo ostatku našeg naroda u centralnoj Srbiji".

Vladika Milutin je na kraju uputio poruku svim prisutnim vernicima:

"Sa nama ste zajedno, a pobediće Bog i pravda njegova, jer Bog je u pravdi a nije u sili. Sila tutnji i protutnji kao gromovi, a onda dolazi vedar dan, neka da Bog da taj vedar dan što pre stigne i na Kosovo i Meotihiju", rekao je na kraju besede vladika valjevski.

Na kraju bogosluženja vladika australijsko-novozelnadski Siluan vernike je blagoslovio podelivši im naforu.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020